Μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και επιστροφή του φυσικού αερίου σε προ κρίσης επίπεδα τον Φεβρουάριο στη χώρα μας καταγράφει η μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για την οικιακή κιλοβατώρα μειώθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 22,97 σεντς ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και τέλη), χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,85 σεντς. Κατόπιν αυτού, η τιμή του ρεύματος κατατάσσεται στην 16η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πόλεων.
To Δουβλίνο και το Λονδίνο ήταν οι πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης για τα νοικοκυριά και ακολουθούν η Πράγα, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη. Το Κίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα.
Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο. Η Πράγα και το Βίλνιους είναι οι μόνες πρωτεύουσες μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον μήνα ήταν:
-Αύξηση της τιμής κατά 7% στο Παρίσι, λόγω της αύξησης της συνιστώσας των ενεργειακών φόρων.
-Αύξηση της τιμής κατά 4% στη Λισαβόνα, λόγω της αύξησης της τιμής της ενεργειας και για τους ίδιους λόγους αύξηση κατά 2% στην Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι και το Όσλο
-Μείωση 8% στη Μαδρίτη μετά από δύο συνεχόμενους ανοδικά μήνες. Όπως επισημαίνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία παρουσιάζει πτωτική τάση ενώ η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η παραγωγή φωτοβολταϊκών στη χώρα έφθασε σε εποχιακό υψηλό ρεκόρ κατά τις 3 Φεβρουαρίου.
-Μείωση 7% στη Στοκχόλμη, λόγω μείωσης της τιμής της ενέργειας
-Μείωση 5% στη Ρώμη, λόγω μείωσης της τιμής της ενέργειας και μείωση κατά 3% στο Άμστερνταμ και στο Δουβλίνο λόγω μειώσεων στην τιμή ενέργειας.
-Τέλος, κατά 2% μειώθηκε το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά σε Λονδίνο, Λευκωσία και Βιέννη.
Για το φυσικό αέριο, η τιμή στην Αθήνα μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά 10% (είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ, μαζί με την Εσθονία), και διαμορφώθηκε στα 6,94 σεντς ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 10,54 σεντς.
Η τιμή στην Αθήνα ήταν τον περασμένο μήνα η 20η φθηνότερη μεταξύ 27 ευρωπαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μείωση της τιμής σε ετήσια βάση φθάνει στο 36%, με αποτέλεσμα την επιστροφή σε επίπεδα προ κρίσης.