Όπως η τριετής καθυστέρηση στην εκκαθάριση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), θέμα που έχει θέσει κατ΄ επανάληψη η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η βιομηχανία αναμένει από επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2021-2023 ποσό άνω των 120 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνον για τα έτη 2019 και 2020.
Η καθυστέρηση στην καταβολή των επιστροφών σε μια σειρά ενεργοβόρων βιομηχανιών που αποτελούν δικαιούχους του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ, ζητά να επισπευστεί η όλη διαδικασία, λόγω του προβλήματος που δημιουργούν οι καθυστερήσεις αυτές στις επιχειρήσεις. Επικαλείται, μάλιστα τις πρόσφατες πληροφορίες περί αύξησης της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ από τα 17 ευρώ/MWh στα 24 ευρώ/ΜWh, πράγμα που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις βιομηχανίες ειδικά της ΜΤ, εάν δεν δοθεί τέλος στη στρεβλή κατάσταση που ισχύει σήμερα.
Ωστόσο το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας παραμένει υψηλό για την Ελλάδα καταδεικνύεται και από πρόσφατη μελέτη της ολλανδικής κυβέρνησης για το κόστος ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Η σύγκριση γίνεται με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν αποκαλυπτικά για την Ολλανδία αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία η οποία καλείται να πληρώσει πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος απ΄ όλες τις βιομηχανίες των χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη που διαπιστώνει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις μεγάλες βιομηχανίες της Ολλανδίας, το 2024 οι καταναλωτές βασικού φορτίου στη χώρα πληρώνουν 14-63 ευρώ/MWh περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες. Δηλαδή περίπου 95 ευρώ/MWh έναντι 32-81 ευρώ/MWh. Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές στην Ολλανδία το 2030 αναμένεται να πληρώνουν 92 ευρώ/MWh έναντι 48-79 ευρώ/MWh των ανταγωνιστών τους.
Τα πράγματα βεβαίως είναι πολύ χειρότερα για τις ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες το 2023 πλήρωναν 117 ευρώ/MWh και επιπλέον 13 ευρώ/MWh στην Αγορά Εξισορρόπησης. Από τα κόστη αυτά εάν αφαιρεθεί η αντιστάθμιση το τελικό ποσό που πλήρωναν οι ελληνικές βιομηχανίες για το ρεύμα διαμορφωνόταν στα 95 ευρώ/MWh.
Αντιστοίχως οι γερμανικές επιχειρήσεις το 2023 παρά το γεγονός ότι ξεκινούσαν από την ίδια τιμή βάσης, δηλαδή 117 ευρώ/MWh, πλήρωναν τελικώς 46 ευρώ/MWh αφού επωφελούνταν από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις όπως η αντιστάθμιση.
Την ίδια ώρα η τιμή βάσης για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα το 2024 ξεκινάει από τα 80 ευρώ/MWh στα οποία προστίθενται και 15 ευρώ/MWh για την Αγορά Εξισορρόπησης το κόστος της οποία αυξήθηκε και η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 70 ευρώ/MWh μετά την αφαίρεση της αντιστάθμισης. Αντιστοίχως στη Γερμανία η τελική τιμή για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 46 ευρώ/MWh.