Δύο χρόνια REPowerEU: Οι θετικές εξελίξεις και οι πιθανές απειλές για την Ελλάδα

Δύο χρόνια REPowerEU: Οι θετικές εξελίξεις και οι πιθανές απειλές για την Ελλάδα
Πέμπτη, 16/05/2024 - 10:27

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη δέσμη μέτρων του REPowerEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε σε έκθεσή της πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς την εγκατάσταση ΑΠΕ τα τελευταία 2 χρόνια. Επίσης, έχει καταβάλει προσπάθειες για την περαιτέρω διείσδυσή τους, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και η υποβολή σχεδίου για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου.

Ωστόσο, η αύξηση του ορυκτού αερίου που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες απειλεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 20η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς τη μείωση της κατανάλωσης αερίου την περίοδο Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2024, πετυχαίνοντας οριακά τον στόχο του -15%.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Green Tank, η χαμηλή θέση στην κατάταξη οφείλειται κυρίως στην ανοδική πορεία του αερίου τους τελευταίους μήνες, καθώς κατά την περίοδο της εθελοντικής μείωσης (Απρίλιος 2023-Μάρτιος 2024) η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω από τον στόχο του -15%, επιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά μόλις 8.4%, κατρακυλώντας στην 23η θέση.ηεπιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά μόλις 8.4%, κατρακυλώντας στην 23η θέση.ηεπιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά μόλις 8.4%, κατρακυλώντας στην 23η θέση.ηεπιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά μόλις 8.4%, κατρακυλώντας στην 23η θέση. Αντίθετα, κατά την οκτάμηνη περίοδο υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης του αερίου (Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023), είχε καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση κατά 20.9%, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 10η θέση της κατάταξηςη20.9%, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 10η θέση της κατάταξης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την έμφαση που δίνει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ορυκτού αερίου και την ενίσχυση των εξαγωγών με τον αγωγό IGB προς τη Βουλγαρία και τον FSRU Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, με βάση στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι εξαγωγές αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν δραστικά (-94.9% συγκριτικά με το 2023). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θέτει το ίδιο το REPowerEU, καθιστά αμφίβoλη τη βιωσιμότητα αυτών των υποδομών και την αναγκαιότητα ύπαρξης όσων σχεδιάζονται.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η χώρα, η Επιτροπή επισήμανε τη στροφή των εγχωρίων βιομηχανιών στην παραγωγή τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και τις επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και πράσινες υποδομές μέσω του Ταμείου Συνοχής.

Διαβάστε περισσότερα στη σύνοψη για την Ελλάδα εδώ.