Πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επιχειρήσεις σε έναν μεγάλο βαθμό έχουν περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει στο δυναμικό τιμολόγιο, το λεγόμενο πορτοκαλί, η επιτάχυνση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των περικοπών στις ΑΠΕ.
Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται απόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος, δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM.
Όπως είπε οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει στο δυναμικό τιμολόγιο, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου» τόνισε.
Την ίδια ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά τη μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος, πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών. Ηδη μέσα σε τέσσερις μήνες έχει ενταχθεί στη μηνιαία καταμέτρηση το 53% των παροχών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 65% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος είναι να έχει ενταχθεί το σύνολο των ρολογιών ρεύματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στα τέλη Ιουνίου, ο Διαχειριστής θα έχει εντάξει στη μηνιαία καταμέτρηση το 65% των παροχών και το οποίο αντιστοιχεί στο 85% της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν προτεραιοποιηθεί και ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Ανατολική Θεσσαλονίκη, κ.λπ. Στην Αττική έχει, ήδη, ενταχθεί το 87% των παροχών που αντιστοιχεί στο 90% της καταναλισκόμενης ενέργειας της περιφέρειας.
Στα οφέλη της μηνιαίας καταμέτρησης ρεύματος είναι ο περιορισμός των ρευματοκλοπών αλλά και η καλύτερη δυνατότητα των καταναλωτών να διαχειρίζονται την ηλεκτρική τους κατανάλωση, να αποτελούν δύο από τα βασικά οφέλη του».
Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα οφέλη της μετάβασης στη μηνιαία καταμέτρηση είναι:
Η ορθολογικότερη τιμολόγηση όλων των παροχών, καθώς η αποτίμηση της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών πραγματοποιείται, πλέον, σε μηνιαία βάση.
Η ευελιξία των προμηθευτών, καθώς γνωρίζοντας τη μηνιαία κατανάλωση θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.
Ο περιορισμός των ρευματοκλοπών, φαινόμενο που επιβαρύνει όλους τους συνεπείς πελάτες, καθώς ο μηνιαίος έλεγχος καθιστά ευκολότερο, για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες του, τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, ενώ παράλληλα λειτουργεί και αποτρεπτικά/ανασταλτικά για την εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών.