Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Τρίτη, 28/05/2024 - 05:55

Εσπασε το φράγμα των 100 ευρώ η χονδρική- Ακριβότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος τον Ιούνιο.

Οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει μπλε- σταθερά- τιμολόγια είναι οι μόνοι που δεν βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου.

Με κλειδωμένη τιμή για έξι, οκτώ ή 12 μήνες, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει, έχουν εξασφαλίσει σταθερότητα χρεώσεων και δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, είτε βέβαια αφορά τη μείωση είτε την αύξηση. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στο πράσινο- ειδικό τιμολόγιο- αλλά και όλους όσοι έχουν κίτρινα η τιμή των οποίων είναι κυμαινόμενη και εξαρτάται άμεσα από την πορεία των τιμών ηλεκτρισμού όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Έτσι η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής που κινείται ανοδικά τον Μάιο θα φέρει αυξήσεις σημαντικές και στη λιανική.

H Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 100 ευρώ, καθώς αυξήθηκε κατά 12,36% και διαμορφώθηκε στα 101,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 50,64%. Οι ΑΠΕ βρίσκονται χαμηλότερα με ποσοστό 36,14% και τα υδροηλεκτρικά στο 5,21%.

Η χονδρεμπορική τιμή έχει βρεθεί πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα άλλες δύο φορές μέσα στον μήνα. Ειδικότερα, στις 14 Μαίου διαμορφώθηκε στα 102,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στις 15 Μαίου στα 100,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμολογίων του επόμενου μήνα δηλαδή του Ιουνίου και η πορεία της τον Μάιο καταδεικνύει την αύξηση των τιμολογίων με το εύρος να προσδιορίζεται από την εκπτωτική πολιτική που θα επιλέξει ο κάθε προμηθευτής.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης του Ιουνίου από τις 30 Απρίλιου μέχρι τις 28 Μαΐου έχει σκαρφαλώσει στα 78,11 ευρώ ανά MW από 60,11 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Η ποσοστιαία απόκλιση είναι 30% και θα επηρεάσει τις τελικές λιανικές τιμές.

H μείωση της απόδοσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μικρότερη συμμετοχή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι μια από τις αιτίες ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής, καθώς αυξάνεται το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα επηρεάζοντας τις τιμές χονδρικής και κατά συνέπεια της λιανικής.

Αλλωστε τα τιμολόγια ρεύματος μετά από μία περίοδο αποκλιμάκωσης μπήκαν σε ανοδική τροχιά εξαιτίας της ανόδου του συμβολαίου TTF. Χθες «πάτησε» τα 35 ευρώ ανά MWh όταν στα μέσα Απριλίου ήταν στα 24 ευρώ.

Εξάλλου άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυξήσεις αφορά τα υπόλοιπα κόστη που συνυπολογίζονται στην τελική τιμή όπως για παράδειγμα οι εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ.