Τιμολόγια ρεύματος: Στις φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα τον Μάιο

Τιμολόγια ρεύματος: Στις φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις η Αθήνα τον Μάιο
Δευτέρα, 10/06/2024 - 08:14

Μπορεί τον Ιούνιο οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι με αυξημένα τιμολόγια ρεύματος από 11% έως 65%, τον Μάιο όμως οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο στην Ελλάδα ήταν 19,63 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 23,93 σεντς που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ. Φθηνότερα από τον μέσο όρο των πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα HEPI, πλήρωσαν οι Ελληνες καταναλωτές την κιλοβατώρα ακόμη και αν αυτό υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά των εισοδημάτων δηλαδή με μονάδες αγοραστικής δύναμης. Ετσι, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 23,77 σεντς έναντι 25,69 σεντς στην ΕΕ και στην κατάταξη μεταξύ των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών η Αθήνα κατατάσσεται στις χαμηλότερες πόλεις καταλαμβάνοντας την 21η θέση. Η μέση ευρωπαϊκή τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σταθερή τον Μάιο, με περισσότερες από τις μισές πρωτεύουσες να μην παρουσιάζουν διακύμανση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μεταβολές των τιμών ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία οριακές, με επτά αγορές να παρουσιάζουν ελαφρές αυξήσεις, ενώ επτά πρωτεύουσες παρουσίασαν κάποιο επίπεδο μείωσης. Οι τιμές λιανικής είναι κατά μέσο όρο 8% χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες πριν από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια ώρα στην εγχώρια αγορά σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα μερίδια των προμηθευτών τον Μάιο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το μερίδιο της ΔΕΗ, για τρίτο μήνα κάτω από το 50%, αυξήθηκε οριακά στο 49.05% από 48.64% τον Απρίλιο. Ειδικότερα στη Χαμηλή Τάση, η ΔΕΗ έχει μια μικρή αύξηση φτάνοντας στο 63.10% τον Μάιο από 63.36% τον Απρίλιο. Στη Μέση Τάση το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε οριακά στο 34.64% από 34.28% τον Απρίλιο επί του συνόλου των φορτίων της Μέσης Τάσης. Στην Υψηλή Τάση, η Mytilineos διατηρεί την πρωτιά με μερίδιο που ανέρχεται στο 42.35% και ακολουθούν ΗΡΩΝ με ποσοστό 24.38%, η ΔΕΗ με το μερίδιό της στο 19.90% και τέλος η Elpedison με μερίδιο 11.07%.

Συνολικά, το μερίδιο των ιδιωτών αθροίζεται στο 50.95% για τον Μάιο του 2024 με την εταιρεία Mytilineos στο 17.14% και ακολουθούν η ΗΡΩΝ με 12.30%, η Elpedison με 6.59% και η NRG με 5.86% με την εικόνα της αγοράς να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με τον Απρίλιο.