ΡΑΑΕΥ: Τι ισχύει για τις άδειες παραγωγής με Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη

ΡΑΑΕΥ: Τι ισχύει για τις άδειες παραγωγής με Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη
Πέμπτη, 27/06/2024 - 09:50

Οι ενδιαφερόμενοι για «Χορήγηση εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Η/Ζ ισχύος μικρότερης των 20 kW, συνεχούς και αυτόνομης λειτουργίας» παρακαλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένο το αντίστοιχο αναρτημένο έντυπο αίτησης (https://www.rae.gr/ilektrismos-note-13/), μαζί με τα ζητούμενα συνημμένα.

Όσον αφορά τη «Χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Η/Ζ ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 20 kW, συνεχούς και αυτόνομης λειτουργίας για επιχειρήσεις και κατοικίες», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 4001/2011, Άρθρο 132, Παράγραφος 14) δεν επιτρέπονται νέες άδειες παραγωγής. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια τροποποίηση, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα υπάρξει ενημέρωση για κατευθυντήριες γραμμές στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

ΗΖ – Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

1. Τί ισχύει για τα εφεδρικά Η/Ζ;

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 754/2019 Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 3433/11.09.2019, καθορίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξέταση των φακέλων για τη σύνδεση και λειτουργία εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) με σκοπό την εφεδρική τροφοδότηση παροχής στο ΔΕΔΔΗΕ, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 13 περ.β’ του άρθρου 132 του ν. 4001/2011.

Εφεξής τα αιτήματα για εγκατάσταση εφεδρικών σταθμών Η/Ζ σε παροχές που συνδέονται στο Δίκτυο Διανομής θα υποβάλλονται στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ. Για αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά παρακαλείσθε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ: https://deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/egkatastasi-efedrikou-stathmou-hz/

2. Πού αποστέλλεται η αίτηση για Η/Ζ ισχύος μικρότερης των 20 kW;

Η αίτηση αποστέλλεται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

3. Τί γίνεται σε περίπτωση όπου ο αιτών δεν έχει ελληνική ταυτότητα;

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται διαβατήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ