Εκτιμούν ως προσωρινή την αναταραχή με την εκτόξευση των χονδρικών τιμών να αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας αλλά και στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι εσπευσμένες κινήσεις προτού παραδοθούν τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της ΡΑΑΕΥ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για το αν υπάρχουν ενδείξεις αισχροκέρδειας από την πλευρά των παραγωγών, αποτελεί δείγμα πανικού.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα από το χρηματιστήριο Ενέργειας που είχε ζητήσει η Ρυθμιστική Αρχή τη περασμένη εβδομάδα προκειμένου να μελετηθούν οι προσφορές που κάνει κάθε παραγωγός κάθε ώρα της ημέρας, δεν έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα, ενώ η σχετική αναφορά της ΡΑΑΕΥ προς το ΥΠΕΝ θα παραδοθεί αύριο το απόγευμα.
Όσον αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι προσφορές που υποβάλλονται είναι πραγματικά υψηλές σε συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Ωστόσο, θεωρούνται δικαιολογημένες, καθώς η ζήτηση, ιδίως για εξαγωγές, είναι μεγάλη και η υδροηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι ένας σπάνιος πόρος. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και με τις λιγνιτικές μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη, οι οποίες για κάποιες ώρες λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους, καθώς και με τις μονάδες φυσικού αερίου, που ενεργοποιούνται για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όταν δεν υπάρχει παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Ειδικά σε ότι αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς, οι προσφορές που υποβάλλονται είναι πράγματι υψηλές σε συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όμως θεωρούνται δικαιολογημένες. Και τούτο διότι η ζήτηση κυρίως για εξαγωγές είναι υψηλή και η υδροηλεκτρική ενέργεια στην παρούσα φάση είναι πόρος σε σπανιότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις λιγνιτικές μονάδες αφού για παράδειγμα η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη, για κάποιες ώρες δουλεύουν στο φουλ της δυναμικότητας τους, αλλά και με τις μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όταν δεν παράγεται ενέργεια από φωτοβολταικά.
Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πρέπει να τονιστεί ότι η απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα οδήγησε σε μείωση της παραγωγικής τους ικανότητας τον Μάιο κατά 300 GWh σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα της περιόδου. Αυτή τη στιγμή, η δυναμικότητα είναι ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή περίοδο, με το συνολικό απόθεμα υδάτων να εκτιμάται σε 2.100 GWh, δηλαδή 500 GWh λιγότερο από πέρυσι.
Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά και η ΡΑΑΕΥ εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενη, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως ο καύσωνας, η αυξημένη ζήτηση, οι προγραμματισμένες συντηρήσεις στα δίκτυα και το έλλειμμα παραγωγής. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών θεωρείται δικαιολογημένη σύμφωνα με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης σε μια απελευθερωμένη και διασυνδεδεμένη αγορά.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τις 24 Ιουλίου. Αυτό θα συμβεί καθώς οι γραμμές μεταφοράς από το Νότο προς το Βορρά και από τη Δύση προς την Ανατολή, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προγραμματισμένη συντήρηση, θα επαναλειτουργήσουν.
Σημειώνεται ότι χθες η ηγεσία του τομέα ενέργειας της ΡΑΑΕΥ είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΕΗ και του Ήρωνα ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Metlen και της Elpedison.