Νέο άλμα έκανε σήμερα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ τόσο ως προς τη μέση τιμή όσο και ως προς την ανώτατη που έπιασε κατά τη διάρκεια του 24ωρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Διαμορφώθηκε στα 218,77 ευρώ/MWh καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 24%. Στο μείγμα παραγωγής 41,3% έχουν οι ΑΠΕ, 36,6% το αέριο, 8,1% ο λιγνίτης, 5,6% τα υδροηλεκτρικά και 5,5% οι εισαγωγές το 5,5%. Η ανώτατη έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών φτάνοντας στα 760 ευρώ/MWh. Πάντως, παρά το pic των 760 ευρώ, τις περισσότερες ώρες του 24ωρου όταν η τιμή καθορίστηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, κρατήθηκε κοντά στα 100 ευρώ.
Σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται και οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου παρατηρείται και το πρόβλημα. Έτσι για σήμερα (17/7) η μέση χονδρική τιμή στην Ουγγαρία διαμορφώθηκε στα 230 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία στα 236,46 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 193,74 ευρώ/MWh στη Βουλγαρία στα 227,03 ευρώ/MWh.
Η Ουγγαρία άλλωστε αποτελεί και μια από τις εστίες που πυροδοτούν το πρόβλημα των υψηλών χονδρικών τιμών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση. Και αυτό γιατί έχει μειωθεί η μεταφορική ικανότητα μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Επίσης την όλη κατάσταση έχει επιδεινώσει η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία 1.000 MW από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση σε σχέση με το παρελθόν της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη μεταστροφή της Ουκρανίας από εξαγωγέα ενέργειας σε εισαγωγέα.
To θέμα άλλωστε των δυσλειτουργιών στην αγορά ενέργειας έθεσε χθες και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιουλίου στη Βουδαπέστη.
Στην αρχική παρέμβασή της για το ζήτημα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η κυρία Σδούκου, αφού αναφέρθηκε στις απαραίτητες επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου με μία προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, που θα εναρμονίσει τις ρυθμίσεις και τα πρότυπα, υπογράμμισε το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, αγγίζοντας ορισμένες ώρες την ημέρα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ακόμη και τα 700€/MWh, με σαφή επίπτωση στις τιμές λιανικής και σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Υποστήριξε με συγκεκριμένα στοιχεία τιμών από τις αγορές της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Τσεχία) ότι η σύζευξη των αγορών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Επισήμανε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία ενιαία αγορά όταν το ίδιο αγαθό, εν προκειμένω η ηλεκτρική ενέργεια, πωλείται με τεράστια απόκλιση μεταξύ κρατών – μελών και κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται μέτρα, όπως στενή παρακολούθηση της λειτουργίας της αγοράς και αυξημένες διασυνδέσεις, δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών.
Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των χονδρικών τιμών θα έχει αποτύπωμα στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου καθώς η μέση χονδρική τιμή μέχρι σήμερα 17 Ιουλίου, διαμορφώνεται στα 136,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιούνιο η μέση τιμή έκλεισε σχεδόν στα 99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν δεν ανατραπεί η εικόνα η αύξηση στη μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου θα είναι της τάξης του 37% γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις- φωτιά τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου όσο και αν κάποιοι προμηθευτές αυξήσουν τις εκπτώσεις απορροφώντας μέρος του αυξημένου κόστους. Ετσι, οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση αφού όλα δείχνουν ότι οι νέες χρεώσεις θα είναι αρκετά πιο ψηλά από τα επίπεδα Ιανουαρίου, όταν εφαρμόστηκε το νέο σύστημα στην αγορά λιανικής με τα πολύχρωμα τιμολόγια.