Τιμολόγια ρεύματος: Το διπλό όφελος από την τάση αυτοσυγκράτησης των παρόχων

Τιμολόγια ρεύματος: Το διπλό όφελος από την τάση αυτοσυγκράτησης των παρόχων
Κυριακή, 28/07/2024 - 07:42

Διπλό όφελος από την τάση αυτοσυγκράτησης των παρόχων ως προς τις τιμές της ενέργειας, που διαφαίνεται στην αγορά, τόσο με τη μείωση των χονδρικών τιμών όσο και με την ένταση του ανταγωνισμού, θα έχει η κυβέρνηση.

Μικρότερο ύψος επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί εκτός ενισχύσεων.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, «είναι θετικό στον βαθμό που υπάρχει αυτοσυγκράτηση, πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επιδότηση. Συνεπώς είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που είχαμε προγραμματίσει θα το κάνουμε». Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και αν θα ομαλοποιηθούν μετά το καλοκαίρι ο κ .Σκυλακλάκης είπε ότι «αυτό λένε οι μελλοντικές εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες όμως δεν είναι ότι γράφει κάποιος μια εκτίμηση, είναι με ποιο τρόπο αγοράζεις μελλοντική ενέργεια. Δηλαδή αυτές οι μελλοντικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνει και αγοράζει ενέργεια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές λένε για ομαλοποίηση, αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει και ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα και όταν αντιδρά έτσι η κυβέρνηση υπάρχει και μια αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς καλύτερη».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ύψος των επιδοτήσεων που θα απαιτηθεί για να κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος σε ένα εύρος από 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτι που θα γνωστοποιηθεί στις 2 Αυγούστου, στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα έκτακτα μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα περιλαμβάνουν το ύψος της φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Ηδη, έχει γίνει η σχετική επεξεργασία δεδομένων για τα κόστη παραγωγής και τα κέρδη που έχουν προκύψει από τις “καμπύλες” τιμών των τελευταίων ημερών. Αλλωστε όπως είχε αναφέρει, κατά την παρουσίαση των μέτρων, πριν λίγες μέρες, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, «η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της εγχώριας αγοράς αξιολογεί καθημερινά το επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, ώρα – ώρα και σε επίπεδο κάθε προσφοράς έγχυσης. Η ΡΑΑΕΥ έχει τα εργαλεία να εντοπίσει και να επέμβει σε περίπτωση που διαπιστώσει τυχόν καταχρηστικές πρακτικές. Και το Υπουργείο θα της παρέχει κάθε στήριξη και αρωγή στο έργο της αυτό» τόνισε.

«Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν κυριολεκτικά «ουρανοκατέβατα» κέρδη, ακόμα κι αν αυτά προκύπτουν από εξελίξεις που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μην βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εγχώριων παραγωγών. Οι εγχώριοι παραγωγοί, παράγουν όση ενέργεια μπορούν και εξάγουν και κάποιες ποσότητες σε τιμές που διαμορφώνονται ουσιαστικά περιφερειακά και όχι σε μια συγκεκριμένη χώρα” είχε τονίσει από την πλευρά του κατά την παρουσίαση των μέτρων ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης.