Αντ. Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): «Εγκληματική» για τους καταναλωτές η σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με το χρηματιστήριο Ενέργειας

Αντ. Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): «Εγκληματική» για τους καταναλωτές η σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με το χρηματιστήριο Ενέργειας
Δευτέρα, 29/07/2024 - 06:54

Εγκληματική για τους καταναλωτές χαρακτηρίζει την απευθείας σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος (κίτρινα και πράσινα) με το χρηματιστήριο Ενέργειας ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων. Και αυτό γιατί εξαλείφεται το ρίσκο των παραγωγών με το χονδρεμπορικό κόστος να μεταφέρεται στους καταναλωτές.

«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που τα τιμολόγια λιανικής, είτε στη μέση είτε στην υψηλή τάση συνδέονται με τις τιμές που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο, το οποίο είναι έγκλημα» ανέφερε ο κ. Κοντολέων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Έδωσε το παράδειγμα άλλων χωρών, λέγοντας πως στη Βουλγαρία τα οικιακά τιμολόγια τα ρυθμίζει η κυβέρνηση, ενώ και στη Γαλλία ισχύει το ίδιο κάτι που και στην Ελλάδα εφαρμοζόταν μέχρι το 2021

Όπως είπε, οι τέσσερις καθετοποιημένοι «παίκτες» στην ελληνική ενέργεια, οποιεσδήποτε τιμές και αν διαμορφωθούν στο χρηματιστήριο Ενέργειας, τις περνούν απευθείας στα τιμολόγια των καταναλωτών, αναλαμβάνοντας ως προμηθευτές μηδενικό ρίσκο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των χονδρεμπορικών τιμών στην αγορά, και είχε καταγγελθεί από το 2021, όταν οι πάροχοι έσπασαν όλα τα μέχρι τότε σταθερά συμβόλαια και τα νέα τα συνέδεσαν με τη χονδρεμπορική, εκκινώντας έτσι το παιχνίδι».

Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι χαρακτηρίζει εισαγόμενη την πρόσφατη κρίση στην ενέργεια, σημείωνοντας ότι η κρίση οφείλονταν στις προσφορές των Ελληνων παραγωγών, προσθέτοντας ότι τα κέρδη που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ουρανοκατέβατα, από τη στιγμή που τα προκάλεσαν οι Έλληνες παραγωγοί με τις υψηλές προσφορές τους.

Όπως εξήγησε τις τελευταίες ημέρες η Βουλγαρία πραγματοποιεί μεγάλες εξαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα, με την κατάσταση να έχει αντιστραφεί. Πιο συγκεκριμένα περισσότερο από το 25% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα καλύπτεται από εισαγωγές από τη Βουλγαρία και ένα κομμάτι από την Ιταλία. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη επάρκειας στην Ελλάδα, αφού τις προηγούμενες 20 ημέρες πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές ύψους 1.000 μεγαβάτ, ήτοι το 10% της παραγόμενης ενέργειας εξάγονταν προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ίσως προς την Ουκρανία.

«Αυτή η υψηλή τιμή που διαμορφώνεται από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, δεν την πλήρωναν μόνοι οι εξαγωγείς, όπως η Βουλγαρία, αλλά περνούσε σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές» είπε.

O πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ επανέλαβε ότι το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία είναι πολύ υψηλό και έφερε παραδείγματα χωρών που στηρίζουν τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα η Βουλγαρία αποφάσισε για μια ακόμη χρονιά να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις, όπως βιοτεχνίες και βαριά βιομηχανία. Έτσι όταν το τιμολόγιο ξεπερνά τα 90 ευρώ επιδοτείται, με χρήματα τα οποία προκύπτουν από τη φορολογία των παρόχων. Στη Γερμανία, κάθε κρατίδιο έχει τη δική του εταιρεία ενέργειας που έχει εδώ και χρόνια επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές. «Μου κάνει εντύπωση γιατί η κυβέρνηση ενώ λέει ότι θα βάλει φόρο στο φυσικό αέριο δείχνοντας ότι οι παίκτες του φυσικού αερίου διαμόρφωσαν τις πολύ υψηλές τιμές βγάζει εκτός τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Είναι μια από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς είναι ο μικρότερος παραγωγός, σε σχέση με τους υπόλοιπους οι οποίοι θα καταβάλουν φορολογία» όπως είπε.