EE: Μειωμένη φορολογία για τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

EE: Μειωμένη φορολογία για τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Unsplash
Τρίτη, 20/08/2024 - 17:21

Ελαφρώς μειωμένους φόρους για μία πενταετία επί σχεδιάζει να επιβάλλει η ΕΕ στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα οι φόροι θα ανέρχονται έως 36% ενώ για την Tesla το 9%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προτεινόμενοι δασμοί αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, με την κατασκευάστρια εταιρεία MG SAIC, τη μητρική εταιρεία Volvo Car AB Geely και την BYD να αντιμετωπίζουν πρόσθετους δασμούς 36,3%, 19,3% και 17% αντίστοιχα.

Σε άλλες εταιρείες που συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ για τα EV θα επιβληθεί δασμός 21,3%, ενώ άλλοι μη συνεργαζόμενοι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν δασμό 36,3%. Οι συντελεστές θα επιβληθούν επιπλέον των δασμών 10% στους οποίους υπόκεινται ήδη οι εξαγωγείς από την Κίνα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα εισπράξει τους προσωρινούς φόρους που έχουν επιβληθεί από τις 5 Ιουλίου. Θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, αλλά θα παραμείνουν μπλοκαρισμένοι σε τραπεζικό λογαριασμό πριν επιστραφούν.

Η νέα φορολόγηση θα υιοθετηθεί οριστικά μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, εκτός της περίπτωσης που μία ειδική πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ (15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού) αντιταχθούν.

Στην πρωτοπορία των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία φοβάται την εξαφάνιση των εργοστασίων της αν αποτύχει να ανακόψει τον αναμενόμενο κατακλυσμό κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τομέας όπου το Πεκίνο έχει το προβάδισμα έχοντας επενδύσει προ πολλού στην κατασκευή μπαταριών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο ύψους 9% (από 20,8%) για μία πενταετία στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα, σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού η Tesla έχει λάβει μικρότερες επιδοτήσεις από την Κίνα.