Ερχονται φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος

Ερχονται φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος
Δευτέρα, 21/10/2024 - 07:02

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον γρίφο των μπλε τιμολόγιων εξάμηνης διάρκειας στα οποία ήδη έχουν ενταχθεί οι καταναλωτές.

Σε περίοδο ομαλοποίησης φαίνεται πώς μπαίνει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα σημειώνει πτώση σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβριου. Ειδικότερα η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου είναι στα 81,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Σεπτέμβριο ήταν στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό μεταφράζεται σε μια ποσοστιαία μείωση της τάξης του 27%. Η τιμή χονδρικής σήμερα διαμορφώνεται στα 95,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας άνοδο κατά 70%. Στο μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με μερίδιο 61,23%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με το μερίδιο στο 23,53% και οι εισαγωγές στο 8,19%.

Η χαμηλότερη τιμή ήταν στο 0.99 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 204,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το άλμα στην τιμή ήρθε μετά το Σαββατοκύριακο όπου η χαμηλή ζήτηση και η μεγάλη συνεισφορά στις ΑΠΕ είχαν έριξαν την τιμή στα 56,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Κυριακή από 76,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα χθες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από το 0 (0,04 ευρώ) από τις 13:00 έως και τις 16:00, ενώ στις 12 το μεσημέρι η μέση ωριαία τιμή ήταν στα 0,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν η πορεία αυτή των τιμών διατηρηθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις τότε και τα τιμολόγια ρεύματος θα κινηθούν πτωτικά. Αλλωστε για την ομαλοποίηση των τιμών με τη σταδιακή κλιμάκωσή τους όσο μειώνεται η ζήτηση και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ήπιες έχει προϊδεάσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον κ. Σκυλακάκη πολύ συχνά να εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των τιμών.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τιμές στο ρεύμα θα πέφτουν στα επόμενα χρόνια» ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη κάνοντας αναφορά και στα χρωματιστά τιμολόγια. Τόνισε ότι το πράσινο εξυπηρέτησε την πρώτη χρονιά στο νέο καθεστώς ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις. Και αυτό σημείωσε είναι το κέρδος από τα πράσινα τιμολόγια ενώ τώρα πάμε στη δυναμική τιμολόγηση με τα πορτοκαλί τιμολόγια. Καθώς θα πέφτουν οι τιμές μπορεί κανείς να μην ασχολείται με τις τιμές θα ευνοείται από τα μπλε τιμολόγια.

Ο «γρίφος» των μπλε τιμολογίων

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον γρίφο των μπλε τιμολόγιων εξάμηνης διάρκειας στα οποία ήδη έχουν ενταχθεί οι καταναλωτές. Όπως έχει γίνει γνωστό, κοινοτική οδηγία επιβάλλει τα σταθερά τιμολόγια να έχουν 12μηνη διάρκεια και έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα εξάμηνα μπλε τιμολόγια.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο μελετά τον χρόνο, αλλά και τον τρόπο ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας, μαζί με το σενάριο μετάθεσης για αργότερα της απαγόρευσης των εξάμηνων σταθερών τιμολογίων.

Η προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη - μέλη είναι η 17η Ιανουαρίου 2025, αλλά αυτό που απασχολεί την πολιτική ηγεσία είναι ο κίνδυνος να βρεθούν από τον νέο χρόνο στον αέρα οι καταναλωτές που έχουν κάνει τέτοια συμβόλαια, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να έπληττε το κύρος των μπλε τιμολογίων την ώρα που η κυβέρνηση στρέφει τους καταναλωτές στην σταθερή τιμολόγηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ