Αυτό που πλέον είναι φανερό, η ΕΕ δεν θα περιοριστεί στις κυρώσεις και θα αναζητήσει άμεσα αντικατάσταση της ρωσικής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές. Συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal οι κυβερνήσεις κινούνται για να ενθαρρύνουν, και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν, την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με αέριο με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και να κάνουν άλλες αλλαγές, από την ανακαίνιση κτιρίων σε όλη την ήπειρο έως τη λήψη θερμότητας από τα κέντρα της Big Tech.
Μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας υψηλότερος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας, με προοπτική να περικόψουν μια βασική πηγή εσόδων για τη ρωσική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν . Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι χώρες της Ένωσης συντονισμένα θα πρέπει να στοχεύσουν σε 13% εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2030 σε σύγκριση με τις προβλέψεις, από τον προηγούμενο στόχο του 9%.
«Μπορείτε να σκεφτείτε τι είναι πιο μη ρεαλιστικό: να έχετε μια φιλόδοξη προσέγγιση για την ενεργειακή απόδοση ή να συνεχίσετε να εξαρτάστε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Πούτιν», έχει δηλώσει ο Niels Fuglsang, Δανός μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση. Η αποφυγή επιθετικών βημάτων για να ξεφύγει από την εξάρτηση από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία «δεν είναι σίγουρα μια ρεαλιστική επιλογή», πρόσθεσε.
Ο κ. Fuglsang πιέζει για στόχο εξοικονόμησης, ακόμα μεγαλύτερο του 13%, αυτό του 19%, που ισούται με την ενέργεια που περιέχεται σε 214 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου, ή περίπου το 40% του πετρελαίου που καταναλώνουν τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά των ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Η θέσπιση τέτοιων αλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε ανακαινίσεις κτιρίων σε συνδυασμό με μεγάλη κρατική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, οι 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν εκδόσει τα απαραίτητα κονδύλια, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένους αξιωματούχους.
«Η πρόκληση που έχουμε με τις λύσεις αποδοτικότητας και την ανακαίνιση είναι ότι εξετάζουμε πολλά έργα μικρής κλίμακας», δήλωσε ο Oliver Rapf, εκτελεστικός διευθυντής του think tank Buildings Performance Institute Europe. «Δεν είναι τόσο απλό όσο να πεις “εντάξει, θα κατασκευάσουμε ένα αιολικό πάρκο κάπου στη Βόρεια Θάλασσα” και θα λειτουργεί σε τρία χρόνια».
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έως το 2050 την ανακαίνιση όλων των κτιρίων της χώρας σε υψηλό επίπεδο απόδοσης—περίπου 300.000 ολοκληρωμένες ανακαινίσεις μόνο το 2022.
Το κράτος έχει διαθέσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις.