Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το οκ στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ SpA και την ισπανική Repsol SA να επαναλάβουν τις αποστολές πετρελαίου από την Βενεζουέλα στην Ευρώπη.
Οι δυο εταιρίες, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσαν να αρχίσουν να στέλνουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη ήδη από τον επόμενο μήνα για να αναπληρώσουν το ρωσικό αργό, δήλωσαν πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα, επαναλαμβάνοντας τις ανταλλαγές πετρελαίου με χρέος, μια συναλλαγή που σταμάτησε από δύο χρόνια όταν η Ουάσινγκτον αύξησε τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα.
Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να παραλάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους αυτούς, και οι όποιες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτριες. Αλλά το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των επί μακρόν παγωμένων ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία και να ανακατευθύνει κάποια από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα. Το να πείσει τον Μαδούρο να ξαναρχίσει πολιτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι ένας άλλος στόχος, είπαν δύο από τους ανθρώπους στο Reuters.
Οι δύο ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας, μπορούν να υπολογίσουν τα φορτία αργού προς τα ανεξόφλητα χρέη και τα καθυστερημένα μερίσματα, σύμφωνα με τις πηγές.
Ένας βασικός όρος, είπε μια από τις πηγές του Reuters, είναι ότι το πετρέλαιο που παραλαμβάνεται «πρέπει να πηγαίνει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα, δήλωσε το εν λόγω πρόσωπο. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις.
Ο Μπάιντεν σύμφωνα με τους αναλυτές επιθυμεί από τη μια πλευρά να αποπληρωθεί το διεθνές χρέος της Βενεζουέλας αλλά και να σταματήσει τις ροές πετρελαίου προς την Κίνα από το Καράκας. Βέβαια όσο θα μειώνονται οι εισαγωγές από άλλες πηγές στην Κίνα τόσο θα αυξάνεται η εξάρτηση της προς το ρωσικό πετρέλαιο.
Αυτή η κίνηση του Μπάιντεν υποδηλώνει και απελπισία
Επιπλέον αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η κίνηση του Μπάιντεν υποδηλώνει και απελπισία καθώς οι κυρώσεις δεν έχουν πλήξει οικονομικά την Ρωσία ενώ οι Ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και οικονομικής αιμορραγίας για τους ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν τις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και αερίου να βρίσκονται στα ύψη.
Η Κίνα πάντως έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, με το 70% των μηνιαίων αποστολών να προορίζεται για τα διυλιστήρια της.
Η κυβέρνηση του Καράκας διατηρεί μια σειρά από «πολύ σαφή αιτήματα για την άρση των σκληρών και εγκληματικών μέτρων των κυρώσεων κατά της οικονομίας και της κοινωνίας της Βενεζουέλας. Αυτό είναι ένα μόνιμο αίτημα», σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το Σάββατο σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο πρόεδρος Μαδούρο ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να περιμένουμε να συμβεί αυτό από τη μια μέρα στην άλλη. Λαμβάνονται μέτρα".
Ο ίδιος ανέφερε ότι πριν από μία εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση έκανε μικρά αλλά σημαντικά βήματα «δίνοντας άδειες στη Chevron των Ηνωμένων Πολιτειών, στην ιταλική ENI και στη Repsol, για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που θα τις οδηγήσουν στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα για να το εξάγουν στις φυσικές τους αγορές».
«Αυτά είναι μικρά, μικρά βήματα, όπως είπα στην επιτροπή: η Βενεζουέλα έχει το πρώτο πιστοποιημένο διεθνές απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο. Το πετρέλαιο που χρειάζεται ο κόσμος για να λειτουργήσει βρίσκεται εδώ στη Βενεζουέλα», είπε Μαδούρο.
Τόνισε ότι στη Βενεζουέλα «με ειρήνη και κυριαρχία έχουμε όλο το νομικό πλαίσιο για να αντλούμε και να δεχόμαστε επενδύσεις όπως έχουμε και να παράγουμε από κοινού σε κοινοπραξίες και εταιρείες από όλο τον κόσμο».
Η χώρα διαθέτει σήμερα τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και πιστοποιεί αυτό που θα μπορούσε να ανεβάσει το έθνος στα τρίτα ή δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.
«Έχουμε μια εντυπωσιακή ζώνη φυσικού αερίου στην Καραϊβική, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας, όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται ολόκληρη η περιοχή μας βρίσκεται εδώ», είπε, προτρέποντας ότι «ο κόσμος πρέπει να απαλλαγεί από αυτή τη σχέση που βασίζεται σε εκβιασμούς, απειλές, κυρώσεις και καταναγκασμό».
Σχετικά με την επίσκεψη στη χώρα στις 5 Μαρτίου της Επιτροπής που απέστειλε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών κατά τις οποίες έχουν γίνει βήματα «κάποια πολύ αργά, άλλα λιγότερο αργά. Υπάρχει μόνιμη επικοινωνία», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να χαλαρώσουν ορισμένες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα.