Η Ρωσία είναι σε θέση να κατασκευάσει μόνη της όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την επέκταση του εγχώριου δικτύου αεριοποίησης, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ.
«Θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε μόνοι μας όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις σωληνώσεις για την αεριοποίηση ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας αντικαθιστώντας τον ξένο εξοπλισμό εξερεύνησης, γεωτρήσεων και υπεράκτιων δραστηριοτήτων, καθώς και να επιταχύνουμε τις εργασίες στον δικό μας εξοπλισμό LNG μεσαίου και μεγάλου τόνου», ανέφερε ο Μαντούροφ.
Η Ρωσία θα επιταχύνει επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη δοκιμή και την έναρξη της μαζικής παραγωγής μεγάλων αεριοστροβίλων, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος μόλις προήχθη για να είναι επίσης ένας από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς της Ρωσίας.
Οι δυτικές κυρώσεις και η έξοδος των διεθνών εταιρειών πετρελαίου και μηχανικών από τη Ρωσία μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας, επειδή η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στον δυτικό εξοπλισμό, λένε οι αναλυτές.
Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι μπορεί να παράσχει όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τα εγχώρια δίκτυα φυσικού αερίου έρχονται εν μέσω μιας διαμάχης με τη Δύση, κατά την οποία η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις προς την Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου. Η Ρωσία δήλωσε ότι μια τουρμπίνα αερίου για έναν σταθμό συμπίεσης του Nord Stream που επισκευάζεται από τη Siemens σε εγκαταστάσεις στον Καναδά δεν μπορεί να επιστραφεί λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γερμανίας και της Ιταλίας -οι χώρες των οποίων επηρεάζονται περισσότερο από τις περικοπές των παραδόσεων της Gazprom- δήλωσαν ότι οι ρωσικές δικαιολογίες είναι «ψέματα» και ότι η μείωση της παροχής φυσικού αερίου ήταν μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την τουρμπίνα της Gazprom που η Siemens Energy έστειλε σε εργοστάσιο της βορειοαμερικανικής χώρας για επισκευές νωρίτερα φέτος. Η απόφαση έρχεται μετά από εκκλήσεις της Γερμανίας να επιστρέψει την τουρμπίνα, οπότε, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Ρωσία δεν έχει καμία δικαιολογία για να διατηρήσει τις ροές αερίου κατά μήκος του Nord Stream στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού.