Κατά πολύ πλέον έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη, το οποίο ανήλθε σε περισσότερο από 85%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), που επικαλούνται το TASS και το RIA Novosti, και επιβεβαιώνει το Reuters. Αυτό το επίπεδο ήταν ο στόχος της ΕΕ για το τέλος του 2022, όμως επιτεύχθηκε τελικά τρεισήμισι μήνες πριν.
Σύμφωνα με το GIE, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, τα αποθεματικά των υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου ανήλθαν στο 85,3% και περιέχουν περίπου 91,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο μέσος ρυθμός πλήρωσης UGS είναι 0,31 p.p. ανά ημέρα, που είναι ο χαμηλότερος από την άνοιξη.
Τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας UGS είναι στην Πορτογαλία (100%) και στην Πολωνία (98,7%). Οι εγκαταστάσεις της UGS είναι οι λιγότερο καλυμμένες στη Λετονία (51,59%), τη Βουλγαρία (69,29%), την Ουγγαρία (68,98%), την Αυστρία (73,22%) και τη Ρουμανία (80,46%). Οι εγκαταστάσεις της UGS στη Γαλλία είναι γεμάτες 95,07%, στη Δανία — 94,24%, στη Σουηδία — 90,81%, στη Γερμανία — 89,33%. Υπογραμμίζεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στην επικράτειά τους. Οι αποθηκευτικές δυνατότητες σε πέντε χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία) αποτελούν τα δύο τρίτα της συνολικής χωρητικότητας της ΕΕ.
Η πλήρωση των εγκαταστάσεων της UGS πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ από την Gazprom λόγω κυρώσεων και προβλημάτων με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση ώστε να διασφαλίσει ότι οι αποθηκευτικές δυνατότητες στην Ένωση μπορούν να μοιράζονται σε ολόκληρη την Ένωση, σε πνεύμα αλληλεγγύης, ενώ Το Συμβούλιο εξέδωσε τον σχετικό κανονισμό τον Ιούνιο του 2022.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι χώρες που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη και έτσι θα έχουν πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα κράτη μέλη. Όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτός ο μηχανισμός ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο, ενώ μοιράζεται το οικονομικό βάρος της πλήρωσης των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Τα κράτη μέλη με χαμηλότερη ικανότητα αποθήκευσης, κατά τους ψυχρούς μήνες που έρχονται, θα συνεργαστούν με εκείνα που διαθέτουν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αποθέματά τους.