Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ σταθεροποιείται χάρη στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τις ήπιες καιρικές συνθήκες, την πλήρωση υπόγειων αποθηκευτικών χώρων και την επέκταση του δικτύου προμηθευτών, αναφέρουν αναλυτές του Bloomberg. Την ίδια ώρα την αποτροπή της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την υπέρβαση της πιο επώδυνης περιόδου της κρίσης ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αγόραζε το 40% του συνόλου του φυσικού αερίου από Ρωσία, τώρα είναι λιγότερο από 8%. Συνολικά, οι προμήθειες της Gazprom προς την ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκαν κατά 80% τον περασμένο χρόνο. «Από όσο μπορούμε να πούμε, ο κίνδυνος πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, η κατάρρευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει αποφευχθεί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία μείωσε απότομα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς φορείς ενέργειας. Έτσι, εάν το 2021 η Γερμανία εισήγαγε το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε το 2022 το μερίδιο αυτό έπεσε στο 22%. Τώρα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι η Νορβηγία.
Εκτός από τον ζεστό καιρό, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρέασε και τη μείωση της τιμής. Τον Δεκέμβριο, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 13% και τις πρώτες ημέρες του 2023, η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατέρρευσε κατά 38% σε σύγκριση με τις μέσες τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ευρωπαϊκή κατανάλωση αναμένεται να είναι περίπου 16% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για όλο το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.
Υπάρχει επίσης υπερπροσφορά LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι παραδόσεις αυτού του τύπου αερίου σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία αίρει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε το φθινόπωρο», δήλωσε ο Κλάους Μύλερ, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Κατά τη γνώμη του, η ενεργειακή σταθερότητα της Γερμανίας και της ΕΕ διασφαλίζεται από την υψηλή πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Την άποψή του συμμερίζεται και ο Τζιάκομο Μασάτο, κορυφαίος αναλυτής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Illumia SpA.