Οι αποφάσεις εμπάργκο που επέβαλαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία άλλαξαν τις ισορροπίες εισαγωγών και εξαγωγών. Η Ρωσία έστρεψε τη διαδρομή των βαρελιών πετρελαίου προς την Ασία, ιδίως την Κίνα και την Ινδία, για να καλύψει το κενό που άφησε η Ευρώπη, η οποία ήταν προηγουμένως η μεγαλύτερη αγορά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο Vortexa, οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας ανέκαμψαν τον Μάρτιο με 6,75 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Λόγω των κυρώσεων, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας ήταν κάτω από 5 εκατομμύρια βαρέλια.
Το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 3,38 εκατομμύρια βαρέλια από τις συνολικές ημερήσιες εξαγωγές πετρελαίου ύψους 6,75 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι ημερήσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας έφθασαν τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.
Η Ρωσία εξήγαγε 1,65 εκατ. βαρέλια από τα 3,38 εκατ. βαρέλια των ημερήσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Κίνα τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα πήρε πίσω τον τίτλο του «μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού αργού πετρελαίου» τον Μάρτιο, τον οποίο έχασε από την Ινδία μετά τον πόλεμο. Ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο του 2022, ο αριθμός αυτός έπεσε στα 769.790 βαρέλια ημερησίως μόλις τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ινδία καταγράφηκαν σε 1,43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Έτσι, η Κίνα και η Ινδία αντιπροσώπευαν το 91% των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας τον Μάρτιο.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν 20 φορές τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το επίπεδο των 68 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως τον Μάρτιο του 2022.
Από τα υπόλοιπα 300.000 βαρέλια των ημερήσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, 89.500 βαρέλια εξήχθησαν στη Βουλγαρία, 59.860 βαρέλια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), 56.417 βαρέλια στην Τουρκία και 29.338 βαρέλια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Τουρκίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με τις εισαγωγές 243 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως τον Φεβρουάριο.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώθηκαν επίσης σημαντικά μετά την απόφαση για εμπάργκο που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρώπης από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 507 χιλιάδες βαρέλια.
Πριν από την έναρξη του πολέμου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρώπης από τη Ρωσία ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Το μεγαλύτερο στοιχείο στις εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ρωσίας ύψους περίπου 3,37 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον περασμένο μήνα ήταν το ντίζελ και η βενζίνη με 1,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές μαζούτ κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 866 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Η περιοχή της Ασίας αντιπροσώπευε το 49% των εξαγωγών πετρελαιοειδών της Ρωσίας με 1,65 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η Κίνα και η Ινδία πραγματοποίησαν 241 χιλιάδες βαρέλια και 204 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αντίστοιχα, από τις συνολικές αγορές προϊόντων πετρελαίου στην ασιατική περιοχή. Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία και των δύο χωρών ανήλθαν σε 80 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο του 2022.
Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ρωσίας προς την Τουρκία τον περασμένο μήνα έσπασαν ρεκόρ με 454.170 βαρέλια. Οι αγορές πετρελαιοειδών της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 φορές τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με 187 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο του 2022.
Η Ευρώπη, η οποία εισήγαγε 1,2 έως 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαιοειδών από τη Ρωσία καθημερινά πριν από τον πόλεμο, είδε μείωση μετά το εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαιοειδή, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.
Τον περασμένο μήνα, οι ημερήσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών από την Ευρώπη υπολογίστηκαν σε 58.633 βαρέλια. Ο αριθμός αυτός ήταν 965 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2023, πριν τεθεί σε ισχύ η απόφαση για το εμπάργκο.
Οι μεταπολεμικοί προορισμοί των εξαγωγών πετρελαιοειδών της Ρωσίας άλλαξαν διαφορετικά από ό,τι για το αργό πετρέλαιο, με μείωση των εξαγωγών μόνο προς την Ευρώπη.
Εκτός από τις ασιατικές χώρες, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν επίσης ραγδαία.
Η Μέση Ανατολή, η οποία εισήγαγε 54 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα πετρελαιοειδών από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, εισήγαγε 387 χιλιάδες 257 βαρέλια ανά ημέρα τον Μάρτιο του 2023.
Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών της Βόρειας Αφρικής από τη Ρωσία αυξήθηκαν από 35.215 βαρέλια ημερησίως σε 318.564 βαρέλια ημερησίως.
Η Λατινική Αμερική, από την άλλη πλευρά, αύξησε τις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών από 93 χιλιάδες 780 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο Μάρτιο σε 133 χιλιάδες 561 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο του 2023.