Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 310.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο σε μόλις 28,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έρευνα. Ο όμιλος είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα μείωνε την παραγωγή κατά άλλα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, αλλά μεγάλο μέρος της μικρής μείωσης του Απριλίου προήλθε με τη μορφή ακούσιων περικοπών παραγωγής, με τη μειωμένη παραγωγή του Ιράκ για τον μήνα να αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των συνολικών απωλειών παραγωγής του ομίλου.
Το Ιράκ είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου να μειώνεται κατά 250.000 bpd στα 4,13 εκατομμύρια bpd λόγω της διακοπής λειτουργίας του αγωγού που διέρχεται από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ προς την Τουρκία. Ο εν λόγω αγωγός είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά περίπου μισού εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Η παραγωγή του Ιράκ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.
Η Νιγηρία είδε την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 3,5% τον Φεβρουάριο, προτού μειωθεί κατά 2% τον Μάρτιο σε 1,517 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Τον Απρίλιο, η έρευνα του Bloomberg έδειξε πτώση κατά 120.000 bpd στα 1,32 εκατ. bpd, εν μέρει λόγω της απεργίας των εργαζομένων της ExxonMobil στη χώρα.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πετρελαίου της Νιγηρίας (Upstream Petroleum Regulatory Commission) ήταν βέβαιη ότι η παραγωγή της θα συνέχιζε να αυξάνεται, στοχεύοντας σε παραγωγή 1,69 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για το σύνολο του έτους, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδίου της για αύξηση της παραγωγής και αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ο στόχος παραγωγής της Νιγηρίας για τον Μάρτιο ήταν 1,8 εκατομμύρια bpd.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιράκ, Αλγερία, Ομάν, Γκαμπόν και Καζακστάν αποτελούν αυτά που συμφώνησαν να μειώσουν περισσότερο την παραγωγή τους από αυτόν τον μήνα.
Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα στις 4 Ιουνίου, όταν θα συζητήσει τα επίπεδα παραγωγής για τον Ιούλιο του 2023 και μετά.