Ωστόσο, ο κίνδυνος ο πόλεμος να επεκταθεί γρήγορα και να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση παραμένει υψηλός, με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να προειδοποιεί επανειλημμένα το Ισραήλ να μην κλιμακώσει, ακόμη και όταν το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει κόψει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο και έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σοβαρή υποβάθμιση του επενδυτικού κλίματος» καθώς και σοβαρές διαταραχές στη ροή ενέργειας, εάν ξεσπάσει πόλεμος κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο και εμπλακεί το Ιράν.
Μια τέτοια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή που απειλείται είναι ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου (AGP). Οι μεταφορές φυσικού αερίου μέσω του AGP -που συνδέει την Αίγυπτο με την Ιορδανία- έχουν διακοπεί στο παρελθόν από επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά. Ο AGP έχει αναφερόμενη δυναμικότητα 234 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως (640 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως).
Οι διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου του AGP θα έπλητταν περισσότερο την Ιορδανία, δεδομένου ότι η χώρα εισάγει πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών και εξαρτάται από τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Ισραήλ και Αιγύπτου. Στην Ιορδανία κατοικεί μεγάλος παλαιστινιακός πληθυσμός και τα χτυπήματα στη Γάζα έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις και την κοινωνική αναταραχή στη χώρα. Η AGP αποστέλλει επί του παρόντος 44 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Αίγυπτο στην Ιορδανία.
Αλλά η Ιορδανία δεν είναι σχεδόν η μόνη χώρα που θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου του AGP. Η Αίγυπτος βασίζεται στις ισραηλινές εισαγωγές φυσικού αερίου για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησής της, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο για τα κλιματιστικά, καθώς και για τις επανεξαγωγές που έχουν καταστεί σημαντική πηγή σπάνιου συναλλάγματος.
Πράγματι, αυτό δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο: το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ της Chevron Corp στις 9 Οκτωβρίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου του με τη Χαμάς. Το Ισραήλ ανακατεύθυνε τις προμήθειες μέσω ενός αγωγού στην Ιορδανία, αντί για έναν απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό προς την Αίγυπτο.
Προφανώς, η διακοπή της λειτουργίας του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ταμάρ έπληξε και τα ταμεία του Ισραήλ. Το Ισραήλ - ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την Αίγυπτο - εξάγει 70% λιγότερο φυσικό αέριο με κόστος περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Κοιτάζοντας πιο λεπτομερώς την κατάσταση, αρκετά ενεργειακά έργα στην περιοχή αντιμετωπίζουν ήδη καθυστερήσεις ή ακυρώσεις καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Τον περασμένο μήνα, η βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP Inc. διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Abu Dhabi National Oil Co. για την από κοινού αγορά ποσοστού 50% του ισραηλινού παραγωγού φυσικού αερίου NewMed Energy παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.
Η επικεφαλής της BP για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα Άνια-Ιζαμπέλ Ντότζενραθ δήλωσε στους μετόχους της εταιρείας κατά την ημέρα των επενδυτών στο Ντένβερ ότι παραμένουν «πολύ αισιόδοξοι» για τη συμφωνία. Οι δύο εταιρείες φέρονται να εξετάζουν αν θα βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά. Η NewMed Energy είναι ο κύριος μέτοχος και κύριος διαχειριστής του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν με ποσοστό 45,3%, ενώ η Chevron Corp. και η Ratio Oil Corp. έχουν μερίδιο 39,7% και 15% αντίστοιχα.
Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή που ορίστηκε από τη NewMed συνέστησε αύξηση της ζητούμενης τιμής κατά 10%-12%, ή έως και ~250 εκατ. δολάρια, κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δολάρια και 87 εκατ. δολάρια σε μετρητά, αλλά 1,73 δισ. δολάρια σε χρέος.
Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει αναφορές ότι τα στελέχη της BP και της Adnoc αναμένουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη συμφωνία μέχρι να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση. Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι μια αύξηση των θυμάτων μεταξύ των πολιτών θα μπορούσε να καταστήσει πολιτικά αβάσιμη τη διαδικασία για τις εταιρείες, με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 10.000. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να κατευθύνει τον πόλεμο κατά της Χαμάς και ο υπουργός Άμυνας του έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη μαχητική ομάδα «από προσώπου γης».
Η NewMed και οι δύο εταίροι της ανακάλυψαν το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν στην επαρχία Levant Basin το 2010. Το κοίτασμα φυσικού αερίου εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με 22,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου, το Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.
Σε μια ειρωνική τροπή της τύχης, η ίδια η BP έχει γίνει το επίκεντρο των εικασιών για εξαγορά, με την τελευταία σειρά κακών αποτελεσμάτων της να την κάνει να φαίνεται ευάλωτη στο τρέχον κύμα ενοποίησης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η εταιρεία απέρριψε τις φήμες, με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Μάρεϊ Όχινκλος να δηλώνει στους Financial Times: «Δεν αισθάνομαι ευάλωτος, στην πραγματικότητα, αισθάνομαι αρκετά σίγουρος».
Αλλά η εξαγορά της NewMed δεν είναι το μόνο ενεργειακό έργο που ενδέχεται να διαταραχθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Τον Αύγουστο, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies τοποθέτησε το πρώτο γεωτρύπανο στη θέση του στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη χώρα, προσδοκώντας να ξεκινήσει εργασίες για την αναζήτηση φυσικού αερίου. Το ταμειακά ταλαιπωρημένο έθνος ελπίζει ότι οι μελλοντικές πωλήσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση της, η οποία έχει οδηγήσει το τοπικό νόμισμα να χάσει πάνω από το 98% της αξίας του.
«Η άφιξη του εξοπλισμού σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της γεώτρησης του ερευνητικού πηγαδιού στο τεμάχιο 9, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου 2023», ανέφερε η TotalEnergies σε ανακοίνωσή της. Η TotalEnergies ηγείται μιας κοινοπραξίας ενεργειακών εταιρειών που εργάζονται στο υπεράκτιο έργο, στην οποία συμμετέχουν ο ιταλικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni S.p.A., καθώς και η κρατική QatarEnergy.
Οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από μια συμφωνία-ορόσημο με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ πέρυσι, με την οποία ο Λίβανος και το Ισραήλ καθιέρωσαν για πρώτη φορά θαλάσσια σύνορα. Τον Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ δήλωσε ότι ελπίζουν να προσδιορίσουν αν το ερευνητικό τεμάχιο έχει απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Δυστυχώς, ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό να καταστήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σχεδόν αδύνατη, με τον Λίβανο να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει πόλεις του νότιου Λιβάνου ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.