Η Μελόνι παρουσίασε το σχέδιο χρηματοδότησης, το οποίο ονομάστηκε «σχέδιο Ματέι» - από το όνομα του ιδρυτή της μεγάλης ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni, Ενρίκο Ματέι, - κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής και αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ενέργεια είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της Ιταλίας στην Αφρική, μαζί με την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη γεωργία και τους υδάτινους πόρους, δήλωσε η Μελόνι.
Από την αρχική χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το «σχέδιο Ματέι", περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το ιταλικό ταμείο για το κλίμα και περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από πόρους για την αναπτυξιακή συνεργασία, πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η Ευρώπη και η ιταλική Eni, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ιταλίας, ποντάρουν όλο και περισσότερο στην Αφρική για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίου από αγωγούς και υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να αντικαταστήσουν την προμήθεια αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Eni έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην εξασφάλιση περισσότερων προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη από την Αφρική και έχει επισπεύσει έργα στην Αφρική για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης ελλείψει των ρωσικών παραδόσεων από αγωγούς.
Στις αρχές του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτσι δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί προς την Αφρική για έναν ενεργειακό άξονα «νότου-βορρά» που θα παρέχει φυσικό αέριο από την Αφρική στην ΕΕ.
Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022 τον Φεβρουάριο του 2023, ο Ντεσκάλτσι δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια του έτους, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε συμφωνίες και δραστηριότητες για την πλήρη αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2025, αξιοποιώντας τις ισχυρές σχέσεις μας με τα κράτη παραγωγής και την προσέγγιση ταχείας ανάπτυξης για την αύξηση των ποσοτήτων από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Κονγκό και το Κατάρ».