Πετρέλαιο: Ανεβαίνει η τιμή μέσω Λιβύης

Πετρέλαιο: Ανεβαίνει η τιμή μέσω Λιβύης
Τρίτη, 27/08/2024 - 08:13

Φωτιά βάζουν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της Λιβύης για τον έλεγχο των εσόδων από τις πωλήσεις «μαύρου χρυσού».

Φωτιά βάζουν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της Λιβύης για τον έλεγχο των εσόδων από τις πωλήσεις «μαύρου χρυσού».

Η μη αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, εκεί που βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας, ανακοίνωσε πως σταματά την παραγωγή και τις εξαγωγές, καθώς εδώ και ημέρες έχει αναζωπυρωθεί η εσωτερική σύγκρουση για τον έλεγχο των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχτηκαν χθες κατά 3%. Η τιμή του μπρεντ κατέγραφε αργά χθες το απόγευμα άνοδο 2,28 δολαρίων, 2,89%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 2,47 δολάρια, 3,3%, στα 77,30 δολάρια το βαρέλι.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, στρατηγικός εμπειρογνώμονας για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα (26/08), μετά το πλήγμα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στο Λίβανο με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και την «απάντηση» από τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται το Ιράν με περισσότερες από 320 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

«Ενώ η αγορά προσδοκά ότι η επίθεση του Ιράν θα πλήξει το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στον εφοδιασμό πετρελαίου του Ιράν και στις υποδομές του, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το 3-4% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου», δήλωσε ο Νταρ.

Ο Σέντρικ Σεχάμπ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ερευνών BMI, δήλωσε ότι η ανταλλαγή πυρών την Κυριακή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται «ολοκληρωτικός πόλεμος».

Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC, δήλωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ιρανοί ηγέτες «δεν θέλουν ο πόλεμος να κλιμακωθεί ... μην ξεχνάτε, το Ιράν έχει έναν νέο πρόεδρο και η στρατηγική του είναι να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, αλλά όχι απαραίτητα να εμπλακεί σε άμεση αντιπαράθεση».

Προβλέπει επίσης ότι τα futures του Brent θα διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ιρανικού «χτυπήματος» στο Ισραήλ, είναι πολύ πιθανή η καταγραφή νέας ανόδου στην τιμή του.

«Γενικότερα, ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει μόνιμα το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για τις προοπτικές μας», ανέφερε.