Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Παπαθανάσηςστον χαιρετισμό του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η «έξυπνη» πόλη με τις υπηρεσίες που προσφέρει στον πολίτη, είναι επίκαιρη όσο ποτέ και δίνει το στίγμα της υπηρεσίας, που θέλει να προσφέρει η κυβέρνηση, η πολιτεία, στον πολίτη. ‘Όπως επισήμανε είναι στο DNA της κυβέρνησης να υπηρετεί τον πολίτη και αυτό κάνει από την πρώτη στιγμή. Η «έξυπνη» πόλη είναι στην υπηρεσία του πολίτη και δίνει στον πολίτη μια καθημερινότητα διαφορετική, καλύτερη, ένα αίσθημα ασφάλειας, διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα. Κάθε τι που αγγίζει την καθημερινότητα, την προσβασιμότητα του πολίτη σε υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικό και αυτό υπηρετούν οι «έξυπνες» πόλεις. «Ως κυβέρνηση ενισχύουμε τις «έξυπνες» πόλεις με πολλά προγράμματα που αποτυπώνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο εκφράζει την εθνική στρατηγική και υπηρετεί το όραμα δεκαετίας της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης. Και συμπλήρωσε ότι εκτός από αυτά προγράμματα υπάρχει και το ΕΣΠΑ 2021-27 και το Ελλάδα 2.0 το οποίο με υψηλούς πόρους έρχεται να στηρίξει την οικονομία, συνολικά 77 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψιν και η κοινή αγροτική πολιτική. Εξήγησε δε ότι οι βασικοί άξονες της εθνικής στρατηγικής που εφάπτονται με τις «έξυπνες» πόλεις είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση. Αναφερόμενος στα προγράμματα που εξυπηρετούν τον πολίτη ανέφερε χαρακτηριστικά το ΣΔΙΤ «ULTRA FAST BROADBAND» το οποίο τρέχει τώρα και μέχρι το τέλος του 2022 θα προσφέρει υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον στόχο για αντιστροφή του brain drain και επισήμανε τη σημασία του, καθώς «θέλουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πίσω στην χώρα μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να γυρίσουν πίσω τα νέα παιδιά». Και πρόσθεσε ότι αυτό «το βλέπουμε στις μεγάλες εταιρείες όπου το 15-20% είναι νέα παιδιά, τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γεώργιος Καραγιάννηςστον χαιρετισμό του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το σύγχρονο πρόταγμα των βιώσιμων και «έξυπνων» πόλεων, των Smart Cities είναι το πολιτικό αφήγημα της νέας εποχής για τις πόλεις του δυτικού κόσμου. «Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνάντηση δύο στρατηγικών στόχων.Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των λειτουργιών της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης. Και πρόσθεσε ότι «η σύγχρονη πρωτοποριακή πολιτική των πόλεων εκφράζεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο επίπεδο μέσα από ένα τρίπτυχο πόλεις πράσινες-ανθεκτικές- και πάνω από όλα «έξυπνες». Όπως υπογράμμισε το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξασφαλίσει την μετάβαση σε ένα πιο ψηφιακό, αλλά και πιο «πράσινο» μέλλον. Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής του Υπουργείου ύψους 13 δις ευρώ, που καλύπτουν όλο το εύρος που πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Και συμπλήρωσε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει στο Υπουργείο ένα πρόγραμμα 20 έργων ΣΔΙΤ που παρεμβαίνουν παντού, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Αυτά δημιουργούν το πλαίσιο, ώστε στον στόχο των «έξυπνων» πόλεων να δημιουργηθούν πρόσθετες υπεραξίες. Και ενδεικτικά ανέφερε το έργο που υλοποιείται στον ΟΣΕ που άπτεται του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το ψηφιακό εισιτήριο, τις υπηρεσίες τηλεματικής, τις υπηρεσίες των «έξυπνων» σταθμών, ώστε ουσιαστικά να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Επισήμανε ότι «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υλοποιούμε ουσιαστικά την αλλαγή της εικόνας των πόλεων» και ανέφερε τηνπρομήθεια των «πράσινων» ηλεκτρικών λεωφορείωνπου θα αλλάξει την εικόνα των μετακινήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα ηλεκτρονικά διόδια, που αλλάζουν τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, τις οπτικές ίνες που θα «περασθούν» σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τον νέο προαστιακό σιδηρόδρομο της Δυτικής Αττικής και τις επεκτάσεις των σιδηροδρομικών έργων σε όλη την χώρα που θα διασυνδέσουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Και κλείνοντας, σημείωσε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μια ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς με μεγαλύτερα ή μικρότερα έργα προωθούν την καινοτομία, ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό κοινωνικό περιβάλλον που θα εναρμονιστεί με τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση.
Το Συνέδριο συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.
Υπενθυμίζεται πως το Smart Cities – City Connect Conference 2022 διοργανώνεται από την Palladian Conferences και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Πράσινου Ταμείου, του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) και με ακαδημαϊκό συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Πειραιά και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.