Η συμμετοχή-σταθμός της ALUMIL ως βασικού εταίρου στο ευρωπαϊκό έργο οφείλεται στη μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, καθώς και στην τεχνογνωσία της στην ανακύκλωση αλουμινίου, η οποία επικυρώθηκε επίσημα μέσω του λανσαρίσματος του καινοτόμου Loop60, του πρώτου πιστοποιημένου αλουμινίου στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό.
To Loop60 σχεδιάστηκε μετά από την ανάλυση των τεχνικών απαιτήσεων και την αναζήτηση των κατάλληλων τεχνολογιών που θα επέτρεπαν την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου που να συνδυάζει την κορυφαία ποιότητα με τη βιωσιμότητα. Οι διαδικασίες παραγωγής και ανακύκλωσης του Loop60 είναι πιστοποιημένες με το σχήμα «OK Recycled», το οποίο πληροί τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ 15343 και ISO 14021, παρέχοντας αξιοπιστία και αντικειμενικότητα για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο.
Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας και του αναπτυξιακού πλάνου της ALUMIL, όπως μαρτυρά και η δημιουργία της υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας scrap αλουμινίου, στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2020, διασφαλίζοντας μια αποτελεσματική γραμμή παραγωγής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αλουμινίου υψηλής ποιότητας – η πρώτη στην Ελλάδα.
Η κυκλική παραγωγή αλουμινίου στο επίκεντρο
Η δέσμευση της εταιρείας στην αειφορία εξασφάλισε τη συμμετοχή-σταθμό στο πρωτοποριακό έργο RecAL, το οποίο χρηματοδοτείται με 10,6 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος Horizon Europe και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης και ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την προώθηση της κυκλικής οικονομίας του αλουμινίου.
Οι συνολικά 19 εταίροι, από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με εμπειρία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής, της καινοτομίας, της μεταλλουργίας και της πληροφορικής, θα εργαστούν από κοινού, υπό τον συντονισμό του AIT Austrian Institute of Technology -LKR, πάνω στην προώθηση 14 βασικών τεχνολογικών λύσεων, που θα ενσωματωθούν σε ένα ψηφιακό, κοινωνικό-τεχνικό οικοσύστημα. Αυτή η νέα πλατφόρμα γνώσης για την κυκλικότητα του αλουμινίου θα διευκολύνει την άμεση συνεργασία, γεφυρώνοντας τα χάσματα που υπάρχουν σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση του αλουμινίου αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, δεδομένου ότι η δευτερογενής παραγωγή καταναλώνει μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται κατά την πρωτογενή παραγωγή. Παρόλο που η Ευρώπη διαθέτει πλούσιους πόρους δευτερογενούς αλουμινίου, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στο 49% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου ως το 2050, η εύρεση επαρκών πηγών και η ορθή σύνθεση του κράματος αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των προσπαθειών που γίνονται παγκοσμίως για την απανθρακοποίηση, η ανακύκλωση αλουμινίου παίζει πρωταρχικό ρόλο. Συνεπώς, το RecAL, το οποίο υιοθετεί μια ολιστική στρατηγική για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων δευτερογενούς αλουμινίου, συνιστά υψίστης σημασίας ερευνητική πρωτοβουλία, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ανακύκλωση αλουμινίου στην Ευρώπη.
H ALUMIL, πιστή στο όραμά της για την προστασία του περιβάλλοντος, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες γύρω από την ανακύκλωση αλουμινίου και να επενδύει συστηματικά σε βιώσιμες πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.