Πράσινη Συμφωνία: Η Κομισιόν ξεκινά διαβούλευση για τη μείωση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών

Πράσινη Συμφωνία: Η Κομισιόν ξεκινά διαβούλευση για τη μείωση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών
Τρίτη, 22/02/2022 - 17:46

Η Επιτροπή ξεκινά σήμερα δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο μείωσης της ποσότητας μικροπλαστικών που απορρίπτονται ακούσια στο περιβάλλον.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί ένα από τα κύρια αποτελέσματα του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία και του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση, θα επικεντρωθεί στην επισήμανση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και τα ρυθμιστικά μέτρα για τις κύριες πηγές αυτών των μικροπλαστικών.

Η διαβούλευση επικεντρώνεται στα είδη που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή μεγάλου αριθμού μικροπλαστικών, δηλαδή τα πλαστικά σφαιρίδια, τα συνθετικά υφάσματα και τα ελαστικά. Θα αξιολογηθούν επίσης και άλλες πηγές απελευθέρωσης μικροπλαστικών, όπως χρώματα, γεωυφάσματα και κάψουλες απορρυπαντικών για πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων. Τα μικροπλαστικά (πλαστικά σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 5 mm) συσσωρεύονται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και καταλήγουν στο έδαφος, τον αέρα, το νερό και τους ζωντανούς οργανισμούς.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά αποτελεί πηγή ανησυχίας λόγω των δυσμενών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα, ιδίως στα ευπαθή οικοσυστήματα. Άλλες επιπτώσεις της απελευθέρωσης μικροπλαστικών αφορούν, για παράδειγμα, την ποιότητα των παράκτιων υδάτων ή της υδατοκαλλιέργειας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.