Ο Ευρωπαϊκός τομέας της βιοενέργειας απασχολεί περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους, ενώ δραστηριοποιούνται πάνω από 50.000 εταιρείες. Η βιοενέργεια αποτελεί το 60% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Bioenergy Europe να αναφέρει πως η βιοενέργεια μπορεί να προσφέρει σύγχρονες λύσεις στο τομέα της θέρμανσης.
Εξίσου μεγάλο θα μπορούσε να είναι το ενδιαφέρον και στη χώρα μας καθώς η υπολειμματική βιομάζα, σύμφωνα με αναλυτές, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Bioenergy Europe σχολιάζοντας το σχέδιο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο τόνισε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα στο REPowerEU και κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία. Ωστόσο, επισημαίνει πως «απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντικατάσταση παλαιών και αναποτελεσματικών συστημάτων θέρμανσης με σύγχρονα που παρέχουν βιώσιμη θέρμανση στα σπίτια, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του αέρα». Σε επιστολή τους μάλιστα 500 εταιρίες από τον κλάδο της βιοενέργειας προς την ηγεσία της Ε.Ε. υπογράμμιζαν πριν λίγες ημέρες πως «η βιοενέργεια είναι άμεσα διαθέσιμη και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, συχνά με χαμηλό κόστος. Για παράδειγμα, στην τηλεθέρμανση, η μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε βιομάζα και απόβλητα έχει μειώσει το κόστος και τις εκπομπές σε πολλές χώρες. Για οικιστικά και εμπορικά κτίρια, η θέρμανση με πελλέτες, μπρικέτες ή τεμαχισμένο ξύλο προσφέρει μια καθαρή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας και μέλος του Δ.Σ. της Bioenergy Europe τονίζει πως «δυστυχώς, τόσο η Ευρωπαϊκή στρατηγική RepowerEU όσο και ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που έρχεται στη Βουλή φαίνεται να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες λύσεις βιοενέργειας για την απανθρακοποίηση της παραγωγής θερμικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αντ’ αυτών, εξακολουθεί να υπάρχει υποστήριξη σε εισαγόμενα – αλλά και ακριβά – ορυκτά καύσιμα. Το γεγονός παραμένει ότι τα καύσιμα στερεής βιομάζας παραμένουν μια από τις φθηνότερες λύσεις για τους καταναλωτές – και είναι μάλιστα μια ανανεώσιμη λύση - αλλά ελλείψει οράματος, κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και υποστήριξης των πιο αποδοτικών τεχνολογιών, η όποια ανάπτυξη του τομέα θα εξακολουθήσει να γίνεται άναρχα και εν τέλει με μη βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, μια σωστή στρατηγική ανάπτυξης της βιοενέργειας θα έδινε έμφαση στο τι θα μπορούσε να προσφέρει σε αγροτικές και ορεινές κοινότητες: φθηνή και ανανεώσιμη θερμότητα, λύσεις διαχείρισης υπολειμμάτων και τοπική ανάπτυξη».
Όπως αναφέρει η Bioenergy Europe, «τους τελευταίους μήνες, η βιοενέργεια έγινε πιο ανταγωνιστική και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανία, μεταφορές, γεωργία και θέρμανση. Επιπλέον, τα υπολείμματα (π.χ. από δρόμους, πάρκα, δάση κ.λπ.) θα πρέπει να αξιοποιούνται, αντί να αφήνονται να σαπίσουν στο έδαφος ή να καίγονται σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.