Οικονόμου: Αύξηση 70% των πυρκαγιών. Σε εξέλιξη το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero

Οικονόμου: Αύξηση 70% των πυρκαγιών. Σε εξέλιξη το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero
Δευτέρα, 11/07/2022 - 14:17

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη. Όλοι οι αρμόδιοι -και κυρίως οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος-προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, των υποδομών, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού μας πλούτου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προωθεί εδώ και καιρό εκτεταμένες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero, αναφέρθηκε σήμερα κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε μια συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων που αφορά σε πάνω από 100 δασικά οικοσυστήματα. Επίσης συντηρούνται και διανοίγονται δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με 22 εκατ. ευρώ, ενώ τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα δεκάδες συνεργεία καθαρισμού στα δάση ανά την Ελλάδα, αποτελούνται και από υλοτόμους και από δασεργάτες των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών και επιπλέον η παρουσία τους στα δάση λειτουργεί ως πρόσθετη φύλαξη από επίδοξους εμπρηστές.

Μέχρι εχθές είχαμε 6.350 αγροτοδασικές πυρκαγιές, έναντι μέσου όρου 15ετιας 3.724, είχαμε δηλαδή αύξηση 70% των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, το σύνολο των καμένων στρεμμάτων είναι 50.072 (εκ των οποίων 940 στρέμματα δάσους και 24.802 στρέμματα δασικών εκτάσεων), έναντι μέσου όρου 15ετιας 59.084, δηλαδή μείωση 15%. Είχαμε δηλαδή 70% παραπάνω πυρκαγιές, 15% λιγότερη έκταση καμένη.

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας κάηκαν σύμφωνα με το copernicus περίπου 3.000 στρέμματα του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, σε ένα σύνολο 55.000 στρεμμάτων, δηλαδή κάτω από το 1/10. Η προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος εκεί εστιάστηκε στην προστασία του Ελαιώνα και να κρατηθεί η φωτιά μακριά απ’ τους Δελφούς. Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος λειτούργησε πολύ καλά, αφού διασώθηκαν 52.000 στρέμματα του Ελαιώνα και δεν απειλήθηκε σε καμία περίπτωση η περιοχή των Δελφών.

Στην πυρκαγιά Κρανιδίου η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος έγινε άμεσα με επίγεια, αλλά και εναέρια μέσα. Η φωτιά ελέγχθηκε γρήγορα και εμποδίστηκε η εξάπλωση της, ενώ διασώθηκε και το ξενοδοχείο Amanzoe, όπως φαίνεται και από την ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε η διοίκησή του. Παράλληλα έγινε γρήγορα ο εντοπισμός και η σύλληψη ατόμων που φέρονται υπεύθυνα για τον εμπρησμό.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη. Με επαγγελματισμό, χωρίς φανφάρες, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς πανηγυρισμούς, αξιοποιώντας την προετοιμασία που έχει γίνει, τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, την εμπειρία από τα λάθη και τις αστοχίες προηγούμενων περιόδων, όλοι οι αρμόδιοι -και κυρίως οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος- κάθε μέρα προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, των υποδομών, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.