«Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση γίνεται πράξη παντού στη Θεσσαλία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωρά ένα έργο με διακριτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα που οδηγεί σε αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης αποβλήτων κατά 3.127 τόνους ανά έτος και στην εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε ποσοστό 5% των νοικοκυριών του Δήμου Λαρισαίων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Πράσινου Σημείου έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων στη θέση Μαγούλα της κτηματικής περιοχής Κουλουρίου Λάρισας όπου οι πολίτες θα αποθέτουν διακριτά ρεύματα αποβλήτων, κατάλληλα για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Το Πράσινο Σημείο θα εξοπλιστεί με τα απαραίτητα απορριμματοκιβώτια και μηχανήματα ενώ θα διαθέτει επιπλέον τεμαχιστή ογκωδών και όχημα μεταφοράς του τεμαχιστή.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε ποσοστό 5% των νοικοκυριών του Δήμου Λαρισαίων μέσω της προμήθειας 2.950 τεμαχίων οικιακών κάδων κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, ο Δήμος προβλέπεται να προσλάβει ένα άτομο με σκοπό την ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη προς τους πολίτες για τη χρήση των κάδων οικιακής κομποστοποίησης για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Στόχος του έργου είναι η αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης αποβλήτων κατά 3.127 τόνους ανά έτος.
Το έργο εντάσσεται στην Α’ χρηματοδοτική Προτεραιότητα του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας (κύρωση της απόφασης του, ΦΕΚ 3299/Β/2016) και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Προωθεί την αξιοποίηση των αποβλήτων και ειδικότερα την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών με στόχο την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού ποσοστού αξιοποίησης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να μειωθεί το ποσοστό τελικής διάθεσης.