Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Mεταφορών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, της ομάδας έργου του Ευρωπαϊκού Έργου PE4Trans και της σχολικής κοινότητας.
Στόχος της διαδικτυακής συνάντησης ήταν η παρουσίαση της δράσης, που θα διοργανωθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας τον Ιανουάριο του 2023, με απώτερο στόχο την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης.
Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλιας, ο οποίος υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της νέας γενιάς στην αλλαγή νοοτροπίας για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης τόνισε τη σημαντικότητα της παιδείας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και ιδιαιτέρως της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών. Η Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, Ειδική Λειτουργική Επιστήμονας Α‘ ΙΜΕΤ – ΕΚETA, παρουσίασε το έργο e-smartec και τα αποτελέσματά του. Ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης από τον Δρα Αλέξανδρο Σκεπαριανό για λογαριασμό του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Η δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου e-smartec στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την επιλογή ήπιων μέσων μετακίνησης από και προς το σχολείο και την ενεργοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών. Στόχος της δράσης είναι η αύξηση του ποσοστού των γονέων και των μαθητών που επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για τις διαδρομές τους από / προς το σχολείο, και της ενεργής συμμετοχής τους σε δράσεις και διαβουλεύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Η δράση θα υλοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου 2023 με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, ηλικίας 11 – 15 ετών σε δύο διαδοχικές ενότητες:
-τη θεωρία σχετικά με την ενεργητική μετακίνηση και την ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου, και συμμετοχή σε δραστηριότητα ενεργοποίησης συμμετοχικού σχεδιασμού
-την πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει κυκλοφορία με τα πόδια και χρήση ποδηλάτου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ή σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση σχετικά με λεπτομέρειες της υλοποίησης της δράσης, καθώς και αναφορά των επόμενων βημάτων για την υλοποίησή της.