Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα αξιοποίησης των υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους, καταπολεμώντας ταυτόχρονα την σπατάλη τροφίμων.
Οι ιδέες που δοκιμάζονται είναι πολλές. Τα προϊόντα αυτά να είναι smoothies, κάποιο άλλο προϊόν όπως τυρί ή γιαούρτι, ή ακόμα και καλλυντικά προϊόντα.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στα συμμετοχικά εργαστήρια που έγιναν στην Μάλτα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος EXCEL4MED στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής.
Στα εργαστήρια συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος, καταναλωτές, παραγωγοί φρούτων, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσα από παρουσιάσεις και διαδραστικές ασκήσεις μοιράστηκαν τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των νέων πράσινων τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν για την εξαγωγή - με τρόπο φυσικό, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών - των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια όπως π.χ. στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα, πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως π.χ. το τυρί σε άλμη, τα smoothies, χυμοί με υψηλή θρεπτική αξία.
Ακόμη, διερευνήθηκαν τα οφέλη - εκτός από την υγεία και το περιβάλλον - στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων που θα εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες, και συζητήθηκαν οι ενστάσεις και τα ενδεχόμενα εμπόδια στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Τα θέματα που έγινε ιδιαίτερη συζήτηση ήταν για το είδος των νέων, θρεπτικών προϊόντων που θα ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν οι καταναλωτές, εάν και πόσο περισσότερο θα πλήρωναν για ένα τέτοιο προϊόν, εάν και πώς πιστεύουν ότι οι νέες προτεινόμενες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και πως μια τέτοια, νέα κατάσταση, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί επεσήμαναν την σημασίας του κόστους των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και τα εμπόδια που θα αντιμετώπιζαν.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΠΟΙΖΩ θα διενεργήσει έρευνα ενώ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες τέτοιες συναντήσεις και στην Αθήνα, στις 23 Ιουνίου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό προπγραμμα EXCEL4MED για την παραγωγή νέων, θρεπτικών προϊόντων διατροφής με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων (π.χ. κουκούτσια, φλούδες) από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια, που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και έχει διάρκεια 4 χρόνων. Συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή Βασίλη Βαλδραμίδη (Eργαστήριο Χημείας Τροφίμων), και συμμετέχει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και 12 ακόμα οργανώσεις από Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.