Στην εισήγησή της με τίτλο «Δίκαιη Μετάβαση, ένα ανοιχτό βιβλίο: Η σκοπιά της Κοινωνίας των Πολιτών» αναφέρθηκε στο επιτακτικό αίτημα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και την απεξάρτηση από τον λιγνίτη με στόχο τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό πρωτοστάτησαν οι λιγνιτικές περιοχές της χώρας που ήδη από το 2015 διεκδικούν τα μέσα και πόρους για να διασφαλίσουν ότι η στροφή του παραγωγικού και οικονομικού τους μοντέλου θα γίνει με τρόπο δίκαιο.
Ορόσημα σε αυτήν την πορεία αποτέλεσαν η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας που ανακοινώθηκε το 2019 και η ευρωπαϊκή κινητοποίηση μετά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που οδήγησε σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τη στήριξη των λιγνιτικών/ανθρακικών περιφερειών της ΕΕ.
Σχολιάζοντας τις δυνατότητες που δίνει σήμερα το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 που είναι η βασική χρηματοδοτική πηγή για τη Δίκαιη Μετάβαση στην Ελλάδααναφέρθηκε στις ακόλουθες προτάσεις:
- Μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας συνολικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης.
- Ανασχεδιασμό των πόρων του ΠΔΑΜ με τρόπο που να καλύπτει τις άμεσες και βασικές ανάγκες των πολιτών, της νεολαίας και των τοπικών επιχειρήσεων.
- Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αντλιών θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών στις λιγνιτικές περιοχές.
- Ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων.
Ειδικά για τη νεολαίαπου αντιμετωπίζει της προκλήσεις της ανεργίας, του αποκλεισμού από την εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και της φυγής σε άλλες περιοχές με περισσότερες ευκαιρίες πρότεινε τη δημιουργία του θεσμού τουΣυμβουλίου Νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση, ώστε να ενισχυθεί η ενεργός και θεσμική συμμετοχή της νεολαίας των λιγνιτικών περιοχών στη διακυβέρνηση της Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και του Ταμείου Νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση, ώστε να υποστηριχθούν έμπρακτα οι πρωτοβουλίες τους.
Ο κρίσιμος ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση και οι προτάσεις για την ενδυνάμωσή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Ιωάννας Θεοδοσίου με τη δημοσιογράφοΘωμαή Αδάμουστο ραδιόφωνο τηςΕΡΤ Φλώρινας, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση.
Αναλυτικάοι προτάσεις του Green Tank για τη Δίκαιη Μετάβασηενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών προς τους υποψήφιους/ες των λιγνιτικών περιοχώνσε αυτόν τον σύνδεσμο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 29 και 30 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Κώστας Φιλιππίδης. Τις συνεδρίες της Παρασκευής συντόνισε η κ. Κέλλυ Γρηγοριάδου, Εκδότρια του Περιοδικού Together Free Press, ενώ του Σαββάτου ο Βασίλης Λιάνας και η Στεφανία Ζούρκα, υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος.
Συμμετείχαν επίσης:
Γιάννης Κωσταρέλλας, Just Transition Institute Greece
Στέργιος Κιάνας, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,
Γιάννης Φάλλας&Βασίλης Μπαλαχτσής, CluBE
Λευτέρης Ιωαννίδης, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Νικόλαος Ντάβος& Ελένη Πάπιστα, CluBE
Βαγγέλης Νομικός, ΕΚΕΤΑ
Αναστάσιος Ραφαηλίδης, Αντιδήμαρχος, Δήμος Κοζάνης
Παναγιώτης Στρακάλης, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Οικονομόλογος
Ομάδα μαθητριώντου 3ουΓενικού Λυκείου Κοζάνης
Για το αναλυτικό το πρόγραμμα της εκδήλωσης σεαυτόν τον σύνδεσμο.
Για τον απολογισμό της εκδήλωσης ακολουθήστεαυτόν τον σύνδεσμο.