Αναφερόμενος ο υπουργός στη σκοπιμότητας της μεταρρύθμισης τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.
Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότιη μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού,παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψητο κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότιδεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος σταοικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, παρουσίασε στοιχεία, η ορθότητα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν από τους αιρετούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ, 170 εκ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκ. ευρώ από δάνεια.
Σε αφορά αυτήν καθ΄ αυτήν τη μεταρρύθμιση ο κ. Σκυλακάκης είπε ότιοι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ.
Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούντην πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία,εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώστη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.
Σε ότι αφοράστους εργαζόμενουςανέφερε ότι θα υπάρξειπλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίαςστην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουναύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Σε ότι αφορά στηδιαχείριση του ενεργειακού κόστουςο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, μετο σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.
Για τηρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑαπό ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότιμεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, με τηνπροϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τηντιμολόγησηδιαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σεό,τι ισχύει μέχρι σήμερακαι ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλουχαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο νόμου και να ζητήσει απλά τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσέρχεται με διάθεση να συζητήσει εξαρχής το ζήτημα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση τόνισεη ΚΕΔΕ θα προσέλθει σε διάλογο με το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και αυτό της άρδευσης.
Συνεργασία ΚΕΔΕ και Πράσινου Ταμείου
Την πρόθεση τουΠράσινου Ταμείουνα υπάρξει θεσμοθετημένη συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τα χρηματοδοτικά προγράμματα κατέθεσε ο πρόεδροςΓιάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση τουΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι επιτελικό στοίχημα του Πράσινου Ταμείου είναι η προώθηση δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου για τους δήμους. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική στη συνεργασία Πράσινου Ταμείου και δήμων, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια αλλά μέτρα ειδικής στόχευσης για ορεινούς, νησιωτικούς δήμους και περιοχές natura. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Πράσινο Ταμείο σχεδιάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την τεχνική υποστήριξη δήμων, καθώς και για την παροχή τεχνικής βοήθειας για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων.
Επίσης ανακοίνωσε ότι φέτος, λόγω των φυσικών καταστροφών, το Πράσινο Ταμείο θα διαθέσει σημαντικό ποσό για την αποκατάσταση περιοχών και δημοσίων χώρων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και τους σεισμούς.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις απαλλοτριώσεις χώρων από τους δήμους. Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι πρέπει να διατεθούν άμεσα πόροι του Πράσινου Ταμείου για την εξαγορά των προς απαλλοτρίωση χώρων, που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω άρσης του καθεστώτος απαλλοτρίωσης.
Προσφυγή ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής απορριμμάτων
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επιβεβαίωση τη θέση του για άμεση προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την κατάργηση του τέλους ταφής, το οποίο θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό.