Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα δύο Γεωπάρκα να υλοποιήσουν τις παρακάτω δράσεις:
1. Παρουσίαση των δύο Γεωπάρκων στα αντίστοιχα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και δημιουργία ενημερωτικών εντύπων στις δύο γλώσσες.
2. Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών με θέμα την αξιοποίηση της εμπειρίας διαχείρισης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς.
3. Ενίσχυση δράσεων συνεργασίας σχολείων και ανταλλαγής επισκέψεων.
4. Προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Πανεπιστημίων Χιόγκο και Τοτότι.
Η αντιπροσωπεία από το Ιαπωνικό Γεωπάρκο επισκέφθηκε αρχικά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου περιηγήθηκαν από τους καθηγητές Νίκο Ζούρο και Νίκο Σουλακέλλη στην έκθεση Χαρτογραφικών Εφαρμογών αφιερωμένη στους Γεώτοπους της Λέσβου.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Χαρτογραφίας όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη για τα αποτελέσματα των χαρτογραφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίδειξη των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Χαρτογραφίας. Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να συμμετάσχει σε δράση εικονικής πραγματικότητας για γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Ειδική συνάντηση οργανώθηκε για την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο Γεωπάρκων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντίστοιχα σχολεία από το Ιαπωνικό Γεωπάρκο αλλά και η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων από τη Ιαπωνία στη Λέσβο.
Η Ιαπωνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου.