Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα τους κοινούς δημόσιους χώρους, για βιώσιμη αστική κινητικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα τους κοινούς δημόσιους χώρους, για βιώσιμη αστική κινητικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής
Τρίτη, 17/09/2024 - 09:22

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μια ετήσια εκδήλωση για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ξεκίνησε σήμερα, με πάνω από 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις να συμμετέχουν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Φέτος, κεντρικό θέμα είναι ο «κοινός δημόσιος χώρος». Στόχος είναι να αναδειχθούν τα οφέλη μιας πιο ισορροπημένης κατανομής του οδικού χώρου και του σεβασμού για τους άλλους χρήστες. Οι δραστηριότητες της εβδομάδας κινητικότητας περιλαμβάνουν ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, περιηγήσεις με ποδήλατο και μετατροπή των χώρων στάθμευσης σε χώρους πρασίνου. Φέτος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Δήμο των Βρυξελλών και άλλους εταίρους, θα διοργανώσει επιτόπια επίσκεψη σε μια νέα πεζοδρομημένη «σχολική οδό» (που εξυπηρετεί τα σχολεία «Maria Boodschap» και «La Clé des Champs»), όπου θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να καταστήσουν ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες τις καθημερινές μετακινήσεις.

Ο κ. Βόπκε Χούκστρα, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και για τις Μεταφορές, δήλωσε σχετικά: «Ο αστικός πληθυσμός της Ευρώπης αυξάνεται και παράλληλα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να κινούμαστε με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία ξεκινά σήμερα σε πάνω από 2.500 πόλεις σε 42 χώρες, αποτελεί ευκαιρία για συνεργασία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τους πολεοδόμους και τους πολιτικούς, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από τους δημόσιους χώρους στις πόλεις μας. Οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα προωθήσουν ασφαλέστερους σχολικούς δρόμους, καλύτερους και πιο φιλόξενους δημόσιους χώρους, επαρκή στάθμευση για εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και πολλά άλλα. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε το παράδειγμα και —όσοι μπορούμε— ας επιλέξουμε τους τρόπους μεταφοράς που μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές, αλλά και να συμβάλουν στο να γίνουν οι πόλεις μας πιο ευχάριστες για να ζει κανείς».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι η εμβληματική εκστρατεία της Επιτροπής για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και ενθαρρύνει την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, υπέρ της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και άλλων καθαρών και έξυπνων λύσεων μεταφορών.