Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου Ελληνικού Οίκου στο Νταβός παρουσία μεγάλων διεθνών επενδυτών, αλλά και των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.
«Σε αυτό το δυσμενές τοπίο γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης μίας γεωπολιτικής Ευρώπης, που αργά αλλά σταθερά αναλαμβάνει όλο και περισσότερο την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ευρώπη ήταν στο περιθώριο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η απάντησή μας ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την τόλμη, τη δύναμη και την ενότητά της», σημείωσε.
O κ. Σχοινάς στην ομιλία του, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία και το μεταναστευτικό, σημείωσε για τις εξελίξεις στην ενέργεια ότι γεωπολιτικά η πιο τρομακτική πρόκληση είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιστροφή στον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο, οδυνηρό βήμα. Στόχος μας είναι να το κάνουμε σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πυξίδα για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα, στην οποία η Ελλάδα συνέβαλε ενεργά, αντικατοπτρίζει μία κοινή αντίληψη των απειλών που αντιμετωπίζουμε και των προτεραιοτήτων για το μέλλον». Σχετικά με την ενέργεια, υποστήριξε ότι «θα επενδύσουμε επιθετικά στην ενεργειακή μας υποδομή, τόσο στην Ευρώπη όσο και με ομοϊδεάτες εταίρους και θα αναπτύξουμε έναν κοινό μηχανισμό προμηθειών, ώστε τα κράτη-μέλη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους».
«Η Ελλάδα θα είναι βασικός παίκτης σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ιστορική του ομιλία στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποστήριξε κατηγορηματικά μία ισχυρή ευρωπαϊκή στάση στην Ουκρανία. Από το να λειτουργεί ως ασπίδα της Ευρώπης στις υβριδικές επιθέσεις μέχρι την παροχή βοήθειας και όπλων στην Ουκρανία και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, η Ελλάδα είναι ήδη βασικός συνεισφέρων στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.