Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση του για επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου κάτι άλλωστε που προανήγγειλε ο ίδιος μιλώντας στο Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για την ώρα δεχόμαστε πίεση καταβάλλοντας στη Ρωσία υπέρογκα ποσά για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξ ου και είμαι από τους εισηγητές της ιδέας της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά και μάλιστα θα το επαναφέρω σε επίπεδο ΕΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και την ανησυχία για το άμεσο πρόβλημα των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου εν όψει και της επόμενης χειμερινής περιόδου που αναμένεται εξίσου δύσκολη. Όπως είπε θα προχωρήσει η διαφοροποίηση της προμήθειας από το ρωσικό αέριο και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, που είναι μεγάλοι προμηθευτές φυσικού αερίου. «Αλλά δεν θέλω να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα δαπανούμε πόρους, επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον εθνικό προϋπολογισμό και η ΕΕ δεν θα μας υποστηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στο μέλλον και το πρόγραμμα «Repower EU» είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας».
Σημειώνεται πως σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Repower EU» πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει σε αυτό την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου όπως και την αύξηση των επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης έως τα 3,5 GWέως το 2030.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησηςστην Σύνοδο Κορυφής που απηύθυνε στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.
«Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», αναφέρει η επιστολή.