Σημείωσε δε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας καθώς η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Ο αγωγός IBG, για παράδειγμα θα συνδέσει τον TAP με τη Βουλγαρία θα είναι έτοιμος τις επόμενες εβδομάδες.
Στο τραπέζι έπεσε και το σχέδιο RePowerEU της Κομισιόν από το οποίο η Ελλάδα θα διεκδικήσει πόρους.
Σε ότι αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πολλοί ηγέτες επεσήμαναν ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην αγορά. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ αυτών και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Η συζήτηση γι’ αυτό είναι σύνθετη, η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ελληνικό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα».
Σε ότι αφορά στις αυξήσεις της βενζίνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι περισσότερο. «Θα ανακοινώσουμε κάτι όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».
Η χρηματοδότηση της εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. «Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών» επεσήμανε ενώ έκανε γνωστό πως «δοθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου» κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα.
Τόνισε για άλλη μία φορά πως χώρα μας «δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα»
Για την ενεργειακή μετάβαση δήλωσε πως συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.