«Θέλουμε οι ΑΠΕ να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναμφίβολα η πράσινη ενέργεια μαζί με την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας ασφαλής μονόδρομος. Ζούμε σε δύσκολες εποχές και για αυτό πρέπει να θέσουμε πιο απαιτητικούς στόχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο πρότεινε να φέρουμε πιο μπροστά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2045 και βλέπει τον κλιματικό νόμο ως μία ευκαιρία να επιταχύνουμε μία πραγματική αλλαγή στο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, σε συνεργασία βέβαια με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, κάτι όμως που δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη ψήφιση του κλιματικού νόμου» ανέφερε.
Πρόσθεσε πως: «στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή επισκιάζεται από την κρίση ακρίβειας, την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την χωρίς έλεγχο και ρύθμιση λειτουργία της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρ. Ενέργειας (Target Model). Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο, φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες, που είναι το πραγματικό σχέδιο πίσω από την απολιγνιτοποίηση. Εμείς θέλουμε η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια να γίνει μα κοινωνική δικαιοσύνη και να είναι επιτυχημένη. Θέλουμε οι πολιτικοί να έχουν ρόλο καταλύτη σε αυτή τη μετάβαση και όχι να δημιουργούν εμπόδια όπως ήταν πχ. η χρεωκοπία του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για δεύτερη φορά από κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 που οδήγησε σε έκτακτη εισφορά και νέα χαράτσια ή η υπερθέρμανση της αγοράς μετά τη δήθεν «απλοποίηση» της α’ φάσης αδειοδότησης των ΑΠΕ».
Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σ.Φάμελλος είπε: «Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα προχωρήσει χωρίς σχεδιασμό και κανόνες στο χώρο, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να λυθούν τα όποια προβλήματα και εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες και να διατηρήσουμε το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε θαλάσσιο χωροταξικό και νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων ΑΠΕ που αργεί πάρα πολύ. Και οφείλουμε να επισημάνουμε την ακραία αναντιστοιχία των ενεργειακών αναγκών με το ΕΣΕΚ που εκπονεί η κυβέρνηση και του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου σε σύγκριση με τα έργα ΑΠΕ που ωριμάζουν και είναι σε αναμονή για άδεια σύνδεσης, αλλά και σε σχέση με το ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικά διαγωνισμός ΑΠΕ εδώ και 2 χρόνια!».
«Το ενδιαφέρον μας για τις ΑΠΕ στηρίζεται και στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα έχοντας υπερκαλύψει το στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ από το 2019 σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η ΕΕ για το 2020 και είμαστε περήφανοι για αυτό. Αυτή η πορεία ζητάμε να συνεχιστεί».