«Το Νέο ΕΣΠΑ είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας, και θα το καταλάβατε παρακάτω κατά την επιμέρους ανάλυσή του. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και ο σχεδιασμός τόσο του ΕΣΠΑ, αλλά στη συνέχεια και των Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ έλαβαν χώρα στη συνεχιζόμενη δύσκολη περίοδο κατά την οποία τόσο το οικονομικό περιβάλλον, αλλά και οι ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες, όπως και οι τρόποι εργασίας μεταβάλλονταν απρόβλεπτα συνεχώς, επηρεάζοντας τον προγραμματισμό όλων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Τσακίρης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Επενδύσεων με το νέο ΕΣΠΑ «προσβλέπουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω χρηματοδοτικών πόρων της τάξης των 26,2 δις ευρώ, για τα επόμενα επτά έτη, από τα οποία € 20,9 δισ. Ευρώ είναι η συνεισφορά της Ένωσης και € 5,3 δισ. ευρώ αποτελούν την Εθνική Συνεισφορά».
«Με το νέο ΕΣΠΑ στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι Ενωσιακοί πόροι με το συνδυασμό της εθνικής συνεισφοράς για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής που αποτελεί την κύρια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επενδύσεων και αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Τσακίρης ο οποίος υπογράμμισε ακόμη πως «με την μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και τη συμπληρωματικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένουμε να ενισχυθεί τα προσεχή χρόνια σημαντικά το σημαντικό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης το νέο ΕΣΠΑ ακολουθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και συνδέεται άρρηκτα με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον στο «νέο ΕΣΠΑ φιλοξενείται και το νέο Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση που χρηματοδοτεί παρεμβάσεις μετάβασης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της χώρας, έτσι ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η συμπληρωματικότητα των πόρων και των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στις περιοχές αυτές».
«Στο πλαίσιο αυτό, να αναφέρω ενδεικτικά ότι το 30% των πόρων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής κατευθύνονται στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα, ενώ από το ΕΚΤ+ δεσμεύονται τουλάχιστον το 28% των πόρων σε δράσεις κοινωνικής ένταξης, το 8% στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και το 14% στην απασχόληση των νέων τα κατώτατα ποσοστά των οποίων ξεπερνάμε στοχεύοντας στην βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων» σημείωσε ακόμη.