Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση των τροπολογιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον των καταναλωτών ή τα υπερκέρδη των εταιρειών, καθώς και αν πρόκειται να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας.
Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία προβλέπει την επιστροφή στους καταναλωτές των εξήντα επτά (67) εκατ. ευρώ που εισέπραξαν συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 και δεν αντικατοπτρίζουν τις εύλογες ανάγκες και την αποδοτική λειτουργία τους, σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε η ΡΑΕ στο πόρισμά της που κατατέθηκε στις 10.5.2022 στην Βουλή.
Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την νομοθετική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού για τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καθορισμό μέσω νομοθετικής ρύθμισης ενός συντελεστή 5% στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των κερδών αυτών, προτάσεις που αντιμετωπίζουν τα ελλείματα του άρθρου 122 και διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θεσπίζει ρητή απαγόρευση της χωροθέτησης Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κυβέρνηση, με τη ρύθμιση της παρ.7 του άρθρου 91 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, επιτρέπει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης τη χωροθέτηση Πιλοτικών Θαλάσσιών πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εντός προστατευόμενων περιοχών, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.