Συνεχίζοντας για την Ευρώπη ο κ. Δούκας εκτίμησε ότι: «φαίνεται ότι και η ίδια έχει μια δυσκολία να περάσει ολοκληρωμένες αποφάσεις, ομογενοποιημένα, σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και μοιάζει ότι τις περισσότερες φορές φοβάται περισσότερο τις αποφάσεις που παίρνει από τον Πούτιν καθώς ξεκινάει τις εξαιρέσεις και τις διαφοροποιήσεις. Στην παρούσα συγκυρία, καθώς θα περάσουμε σε μια φάση όπου θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου τον χειμώνα, χρειάζεται να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε πρώτο επίπεδο και μετά την οικονομική απόδοση. Παραμένει το δεύτερο ερωτηματικό διότι αν ο Πούτιν μειώνει συνεχώς τις ροές φυσικού αερίου δεν θα μπορούν να γεμίσουν οι αποθήκες σε επίπεδο Ευρώπης, για παράδειγμα στη Γερμανία, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί υγροποιημένο για παράδειγμα φυσικό αέριο που είναι πάρα πολύ ακριβό».
«Είχαμε ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες στις τιμές του φυσικού αερίου – πάνω από τα 200 ευρώ η MWh- και είναι χαρακτηριστικό των αγορών ότι οι τιμές εκτοξεύθηκαν αμέσως μετά την απόφαση της ΕΕ για τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% ενόψει του δύσκολου χειμώνα δείχνοντας ότι ίσως θα χρειαστούν νέες αποφάσεις πολύ πιο ανθεκτικές και δυνατές όσον αφορά το πρόβλημα από αυτές που ήδη πάρθηκαν» σημείωσε ακόμα ο κ. Δούκας.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής και Πολιτικής του ΕΚΠΑ είπε ότι έχουμε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση που μας επιτρέπει να έχουμε πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές από διάφορες ηπείρουςπου μπορούν να έρχονται στη Ρεβυθούσα η οποία είναι μια σπουδαία υποδομή υποδοχής LNG. «Μόνο η υποδομή της Ρεβυθούσας μπορεί να μας καλύψει ακόμα και στο σενάριο που σταματήσει το αέριο αγωγών από τη Ρωσία. Όμως αν όλη η Ευρώπη είναι σε δελτίο και ψάχνει να βρει υγροποιημένο φυσικό αέριο, επειδή δεν είναι άπειρο, υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα ενεργειακό El Dorado, να γίνεται πλειοδοσία σε κάθε καράβι για το ποιο λιμάνι θα προσεγγίσει κι άρα σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε ένα ενεργειακό ντόμινο όπου κανείς δεν θα μπορεί να είναι απολύτως διασφαλισμένος».