«Αποτελεί προσβολή στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας να συζητείται ένα περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο ενώ μεγάλες πυρκαγιές πληγώνουν σημαντικά οικοσυστήματα. Πώς φτάσαμε όμως έως εδώ; Φτάσαμε εδώ επειδή η κυβέρνηση υποβάθμισε την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, σταμάτησε προσλήψεις δασοπόνων δασολόγων, που ήταν εγκεκριμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξιοποίησε τα 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επέλεξε ταυτόχρονα να μεταφέρει ημιτελώς επί 9 μήνες τις Δασικές Υπηρεσίες στο Υπουργείο, αφήνοντας τις εν μέσω αντιπυρικής περιόδου ακόμη και χωρίς καύσιμα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Συζητάμε έναν χρόνο σχεδόν μετά από την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), ένα καίριο πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον», πρόσθεσε, «ενώ, τρία χρόνια τώρα, πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις μετράει συνεχή υποβάθμιση και ευρωπαϊκές καταδίκες για το περιβάλλον».
Σχολίασε στη συνέχεια ότι εδώ και τρία χρόνια το περιβάλλον είναι θύμα της κυβερνητικής πολιτικής γιατί η ΝΔ το αντιλαμβάνεται ως αντίπαλο. «Ακόμα και το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ονομάσει περιβαλλοντικό ένα νομοσχέδιο 178 ετερόκλητων άρθρων που προέρχονται από ένα τυχαίο μείγμα 12 άλλων Υπουργείων, είναι υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η αλήθεια είναι ότι έχει το περιβάλλον γραμμένο στα παλιά της τα παπούτσια, όπως έκανε και στον περιβαλλοντοκτόνο 4685/2020. Ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε απλά να είναι εξυπηρέτηση συμφερόντων της Μαξίμου ΑΕ. Όλα τα άρθρα κρύβουν από πίσω κάποιον που εξυπηρετείται. Έναν ημέτερο ή έναν τοπικό πολιτευτή ή μία αυθαιρεσία».
«Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είπαν ότι είναι παράδειγμα κακής νομοθέτησης που απαξιώνει τη περιβαλλοντική αδειοδότηση και αποδομεί το σύστημα προστασίας των περιοχών προστασίας Natura 2000. Για αυτό ο κος Σκρέκας πήρε πίσω το κεφάλαιο Γ’».
Ως προς το περιεχόμενου του πολυνομοσχεδίου ειδικότερα ανέφερε πως: Παρεμβαίνει στο καθορισμό χρήσεων γη στις προστατευόμενες περιοχές χωρίς να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με αποσπασματικές ρυθμίσεις που και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει. Ευτελίζει τη διαδικασία περιβαλλοντική αδειοδότησης αφού και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διατυπώνει προβληματισμό για το αν η διάταξη για να πληρώνει ο ελεγχόμενος τον ελεγκτή εναρμονίζεται με τις διατάξεις της χρηστής διοίκησης και με άρθρο της οδηγίας 2011/92 και αν υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Νομιμοποιεί περιβαλλοντικές εξαιρέσεις και ρουσφέτια, περιλαμβάνει ακόμη και άρθρο που προβλέπει να σβήνονται περιβαλλοντικές παραβάσεις. Κλείνει δασικούς χάρτες με πρόδηλα σφάλματα, δεν τηρεί τη δέσμευση Υπουργού για μόνιμες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες αλλά προσλαμβάνει μόνο συμβασιούχους, έχει ολόκληρο κεφάλαιο με φωτογραφικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, ενώ προβλέπει ο Υπουργός ΠΕΝ να καθορίζει φέρουσα ικανότητα περιοχών.
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μεταρρύθμιση, όπως είπε, για τα θαλάσσια αιολικά που προωθείται όμως χωρίς Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, χωρίς θαλάσσια χωροταξία, καθώς και στην τροπολογία που κατατέθηκε εχθές το βράδυ που φωτογραφίζει συγκεκριμένη περιοχή στον Έβρο και την εξαιρεί από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Επικεντρώθηκε επιπλέον στην ακραία κρίση ακρίβειας στο ρεύμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία και που έχει γονατίσει όλα τα νοικοκυριά και τους παραγωγικούς φορείς, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως υπογράμμισε. «Η επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές φτάνει στα 8 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο. Ενώ μάλιστα η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει ή θα αναστείλει όπως έλεγε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής τελικά τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο, όχι απλά περιλαμβάνουν τη ρήτρα αλλά, περιλαμβάνουν και άλλο ένα πρόσθετο καπέλο 15% στην ήδη αυξημένη τιμή με ρήτρα!»
«Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, με την εφαρμογή του νέου μοντέλου αμοιβής των παραγωγών, 500 εκατ. υπερκέρδη τον Ιούλιο θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επιβεβαιώνεται η κριτική μας. Φανταστείτε πόσα ήταν τα υπερκέρδη τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτά προστίθεται το αλαλούμ με χρονική μετάθεση ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων από τους προμηθευτές για τον Αύγουστο από την 10η Ιουλίου στην 25η Ιουλίου, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να ζητά τελικά τον επανυπολογισμό τους».
Ο Σ. Φάμελλος απάντησε επίσης στον κ. Σκρέκα που ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΗ δεν είναι ακριβή!! «Από εκεί που η ΔΕΗ όταν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρέωνε 0,0946 την κιλοβατώρα τώρα, χρεώνει 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα, δηλαδή 486% αύξηση επί ΝΔ. Στην πάγια δε χρέωση τα 1,52 ευρώ το τετράμηνο έγιναν 14 ευρώ το τετράμηνο. Αύξηση 821%! Και η κυβέρνηση λέει ότι θα καταθέσει τροπολογία για να ελέγξει τον ανεξέλεγκτο όπως φαίνεται, προκλητικά αμειβόμενο κ. Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Πώς δεν είναι λοιπόν ακριβή η ΔΕΗ; Ακόμη και στο πόρισμα της ΡΑΕ από 927 εκατ. ευρώ υπερκέρδη τα 730 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΔΕΗ. Πώς πουλούσε φτηνά η ΔΕΗ όταν τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να πουλά τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρεμπορική τιμή; Η ΔΕΗ επί ΝΔ είναι πρωταθλήτρια στα υπερκέρδη, στην αισχροκέρδεια και στην αφαίμαξη που γίνεται στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις, στους δήμους, σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Υπογράμμισε ακόμη ότι το 1,136 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων είναι χρήματα των πολιτών για να επιδοτήσει και πάλι η κυβέρνηση την ακρίβεια και ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει κουβέντα για το πότε θα φορολογηθούν κατά 90% και θα επιστραφούν στους καταναλωτές τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ. Φάμελλος είπε: «Δεν μπορεί σε αυτά να μην προστεθούν: άλλη μία αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή της βενζίνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα στοιχεία για την αύξηση του πληθυσμού και των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας. Έχουμε δηλαδή φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με παράλληλη όμως αύξηση των μετακλητών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάθε μήνα προσλαμβάνονται και πενήντα (50) νέοι μετακλητοί της κυβέρνησης. Golden boys παντού με 7 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων με παράλληλη αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Δεν είναι μόνο ότι θέλετε να εξυπηρετήσετε τα δικά σας συμβόλαια αλλά αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζετε και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες καταγγελίες και του κ. Ανδρουλάκη αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Δεν αξίζουν όμως όλα αυτά στους πολίτες της Ελλάδας αλλά, για να αλλάξουν όλα αυτά η απάντηση είναι μία. Πολιτική αλλαγή!».