Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων,κα. Αλεξάνδρα Σδούκου,συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ενέργειας,Κώστα Σκρέκα, στην 8η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στο Κάιρο, υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου,Νατάσας Πηλείδη.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου,Tarek El-Molla, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ,Bradford John Crabtree και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Matthew Robert Baldwin.
Ηκα Σδούκουπου συνοδευόταν κατά τις εργασίες της Συνόδου από τονΔρ Θεόδωρο Τσακίρη, Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής στο γραφείο του Υπουργού Ενέργειας, επεσήμανε τη δυνατότητα των χωρών της περιοχής να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της Στρατηγικής του RepowerEU.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες μέσα από την προώθηση μιας σειράς στρατηγικών υποδομών όπως τα τερματικά επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης και τους αγωγούς ΤΑΡ, IGB και IGNM αλλά και τον στρατηγικής σημασίας αγωγό EastMed.
Ηκα Σδούκουεπίσης επεσήμανε τη σπουδαιότητα που θα έχει η απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης αλλά και την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Κατά τηνκυρία Σδούκουη σταδιακή μείωση με στόχο την τελική εξάλειψη των διαρροών και της καύσης μεθανίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του Οργανισμού.