«Επιλέξαμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να μην κάνουμε παρεμβάσεις για τα επιχειρησιακά θέματα της πυρόσβεσης όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, και γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων μέσων, αλλά κυρίως διότι σεβόμαστε πολύ τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αυτούς που συντονίζουν, τους εθελοντές, τους ανθρώπους των δήμων. Και χρειάζεται ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε για την επόμενη ημέρα, για να γίνει γρήγορα οι η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της «ΕΡΤ1» και στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Πρόσθεσε ότι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει η αξιολόγηση για την ετοιμότητα και την προετοιμασία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές δηλώσεις περί ετοιμότητας και επάρκειας για το θέμα.
Σε σχέση με τη συζήτηση που ανοίγει περί ευθυνών των Δήμων, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάξει το μπαλάκι στους δήμους και να ξεχνάει ότι έχει την ευθύνη της πολιτείας. «ακόμα κι αν κάποιος δήμος δεν επιτέλεσε το έργο του, δεν έπρεπε να τον ελέγχει η κυβέρνηση; Η πρόληψη και η πυρόσβεση είναι ευθύνη είναι της πολιτείας. Οι πολίτες διαλέγουν κυβέρνηση και η επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη έγινε πολύ πρόσφατα. Και η ΝΔ έλεγε ότι θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Με αυτήν την έννοια δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι φταίνε άλλοι».
Στάθηκε ακόμη στη συζήτηση που γίνεται για την κλιματική κρίση. «Δεν μπορεί, λόγου χάρη, ο κ. Μητσοτάκης να καταψηφίζει (οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο ευρωκοινοβούλιο. Εφόσον εκτιμούμε ότι η κλιματική κρίση είναι πρόβλημα κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτήν και για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Υπάρχει θέμα ασυνέπειας στη ΝΔ».
«Αν φοβόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δεν θα πρέπει να δημιουργείται μια ψευδή εικόνα, να λέμε μόνο ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά, να ενισχύσουμε στην πράξη την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της κοινωνίας μας στην κλιματική κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Ισχυρότερη πολιτεία, ισχυρότερο κράτος, με σχεδιασμό και στελέχωση».
Τόνισε πως το Κράτος Δικαίου, δηλαδή δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός, είναι η απαραίτητη βάση και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική κρίση.
Ειδικότερα σημείωσε πως οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ίδιος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη, είχαν την ευθύνη και κατεδαφίστηκαν οι ταβέρνες στον Σχοινιά. «τότε έγινε και ο διαγωνισμός για κατεδαφίσεις την Αττική, που, αν και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, την προηγούμενη διετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τροπολογία η οποία σταμάτησε τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα κριθέντων κατεδαφιστέων στον αιγιαλό, στην παραλία και στις όχθες των ποταμών. Ήταν λάθος μήνυμα γιατί πολλαπλασίασε την αυθαιρεσία. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκαν επίσης τα Παρατηρητήρια Δόμησης και η στελέχωσή τους με 400 μηχανικούς, έτσι ώστε να παρακολουθούμε την αυθαίρετη δόμηση. Άλλη μία μεταρρύθμιση που πάγωσε και δεν εφαρμόστηκε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν και οι δασικοί χάρτες. Φτάσαμε στο 50% και είχε προκηρυχθεί ήδη το υπόλοιπο 50%. Όμως ακόμα και τώρα υπάρχουν παραθυράκια στο Κτηματολόγιο που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε στη συνέχεια πως οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν καλύπτουν τις αυξήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού. «Έτσι, λόγου χάρη, τα διυλιστήρια μπορούν να έχουν κέρδη 3 δισ. ευρώ, ενώ οι πυροσβέστες δεν δικαιούνται αυξήσεις. Μπορούμε επίσης να συζητάμε για πυροσβέστες να στελεχώνουν το ΕΚΑΒ ενώ βλέπουμε ότι τους χρειαζόμαστε στις φωτιές; Χρειάζεται περισσότερη σωφροσύνη και σοβαρότητα στην άσκηση πολιτικής κι όχι δημιουργία εντυπώσεων».
«Οποιοδήποτε θετικό για την κοινωνία μέτρο φέρνει η κυβέρνηση θα ψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά θα γίνεται και η απαραίτητη κριτική στην κυβέρνηση», είπε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Σχολίασε όμως ότι το market pass χρηματοδοτεί την ακρίβεια και δεν ελέγχει την αγορά. «Γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει τόσο καιρό ένα όριο κέρδους στο ρεύμα; Γιατί δε σκέφτηκε να βάλει ένα όριο κέρδους στα διυλιστήρια; Γιατί δε μείωσε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν κάποια επιδόματα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Είναι λάθος να τη χρηματοδοτούμε, όπως κάνουν τα επιδόματα».
Για το νομοσχέδιο αποδήμων στάθηκε στην πρόταση και τροπολογία που είχε καταθέσει, και θα καταθέσει ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που δίνει το δικαίωμα στους απόδημους όχι απλά να εκλέγουν αλλά και να εκλέγονται. «εμείς θέλουμε οι απόδημοι να είναι στο Κοινοβούλιο, να εκπροσωπούν τις περιφέρειες τους, να ελέγχονται από τους εκλογείς τους και να έχουν, τελικά, πραγματική συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι υποτιμητικό εκ μέρους της κυβέρνησης να θέλει τους απόδημους μόνο για ψηφοφόρους, την ίδια στιγμή που δεν έδωσε τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες που δούλευαν στα νησιά να ψηφίσουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση δεν αξιολογεί τέλος τις προϋποθέσεις που υπήρχαν για να ψηφίζουν οι απόδημοι για να τις βελτιώσει για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των αποδήμων στο δικαίωμα ψήφου».
Ερωτηθείς εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος απάντησε: «Δεν θέλω να γίνεται καμία συζήτηση, δεν θέλω ούτε καν να το σκεφτώ γιατί όση περίοδο ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οφείλω να εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενιαίο και σοβαρό».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει πρωτοσέλιδο εφημερίδας με δηλώσεις του κ. Βορίδη υπογράμμισε ότι: «με συνέπεια ο κ. Βορίδης παρουσιάζει το σχέδιο της ΝΔ και το δικό του που είναι να μην αναπτύσσονται οι ιδέες της Αριστεράς, οι προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες. Οφείλω όμως να τον διαψεύσω. Η αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μετά τη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, είναι μία ήττα του νεοφιλελευθερισμού που θέλει τα πάντα είναι προς πώληση. Το να μιλάμε σήμερα που έχουμε κλιματική κρίση για ισχυρή πυροσβεστική, το να μιλάμε για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μετά την πανδημία σημαίνει πως ηττώνται οι ιδέες της Δεξιάς που θέλουν να κυριαρχεί μόνο το κέρδος και η αισχροκέρδεια. Από τη μία μεριά λοιπόν βρίσκεται η ΝΔ, με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Βορίδη που θέλουν μια κοινωνία του κέρδους χωρίς κανόνες. Κι από την άλλη, η προοδευτική σκέψη υποστηρίζει πως, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, την πανδημία, τον πόλεμο, πρέπει να επιστρέψουμε σε ισχυρές και σύγχρονες πολιτείες που δε θα αφήνουν κανέναν μόνο και καμία μόνη».