Η πρόταση του κ. Δούκα είναι ηφύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή η Αθήνα έχει 11% ποσοστό κάλυψης πρασίνου ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Σύμφωνα με τους δορυφόρους του Copernicus υπάρχει δυατότητα κάλυψης του 15%. Με τα 5.000 που προτείνω το ποσοσστό θα φτάσει κοντά 14%. Θέλω να πω ότι υπάρχει ο χώρος και μάλιστα θα παρουσιάσουμε στο πρόγραμμά μας και χάρτες πού είναι αυτοί οι χώροι».
«Μία περίπτωση που άκουσα και χαίρομαι πολύ τον κύριο Μπακογιάννη να λέει ότι θα φτιάξουν ένα πολύ μεγάλο νέο πάρκο στον Βοτανικό. Επίσης, βλέπω διάφορους λόφους όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη μείωση στο πράσινο, κοντά στα 3.000 δέντρα λιγότερα. (…) Σε εμας προτεραιότητα είναι να δούμε όλες αυτές τις περιοχές και να ενισχύσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, αντί για παράδειγμα να προσπαθούμε σε αυτές τις περιοχές να δίνουμε άδειες για να φτιάχνονται τεράστιες νέες κτιριακές υποδομές, ξενοδοχεία και άλλες τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις».
Αναφορικά με τημείωση της θερμοκρασίαςο κ. Δούκας είπε: «Οι πόλεις στην Ευρώπη προσπαθούν να μπουν σε μία νέα προσπάθεια να πάει η πράσινη συμφωνία που συζητάμε και στο κομμάτι το τοπικό και το περιφερειακό και οι πόλεις να μετασχηματιστούν και να υπάρξει θερμική ανάσχεση. Ειδικά η Μεσόγειος, που είναι μια περιοχή που είναι στην καρδιά της κλιματικής κρίσης, πρέπει αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά την πολύ μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας που θα δει τα επόμενα χρόνια. Λέμε λοιπόν το εξής: Ότι με συμπαγείς χώρους πρασίνου, με 5.000 δέντρα σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορούμε να μειώσουμε την θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της Αθήνας έως και 2 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, λέμε ότι με ψυχρά, υπερ ψυχρά υλικά και πράσινα δώματα, παράλληλα με άλλες συγκεκριμένες βαφές, μπορούμε να μειώσουμε θερμοκρασία ακόμα ενάμιση βαθμό Κελσίου. Και άλλο ενάμιση βαθμό Κελσίου με συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αποσυμφορήσουν σιγά σιγά, με μέτρο και με σχέδιο τα αυτοκίνητα από συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως από το κέντρο της πόλης (…) Θα χρειαστούμε σημαντικά ποσά που προσεγγίζουν τα 2 με 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο για τα δέντρα. Είναι ένα ποσό το οποίο για παράδειγμα θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν γινόταν ανακύκλωση και υπήρχε ο καφέ κάδος στην Αθήνα. Τότε θα μπορούσαμε να εξοικονομήσει η Αθήνα κοντά στα 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο».
Αναφορικά με τιςκτιριακές παρεμβάσειςανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες που είναι αρκετά ακριβές και κάποιες που είναι όχι τόσο. Για παράδειγμα τα ψυχρά υλικά που χρησιμοποιούνται στα δώματα είναι μια σχετικά φθηνή λύση, γι αυτό και την προτείνουμε για τις πολυκατοικίες της Αθήνας. Αντίθετα, τα πράσινα δώματα είναι 5 με 6 φορές ακριβότερα ανά τετραγωνικό, γι αυτό και το προτείνουμε για τα δημόσια κτίρια και τα εμπορικά κτίρια».
«Θα μπορούσε η Αθήνα να έχει ανοικτά καιπράσινα σχολεία. Είναι κάτι το οποίο κάνουν και άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Και θα πω δύο παραδείγματα. Στο Παρίσι και τη Βαρκελώνη αυτή τη στιγμή τα σχολεία είναι πράσινα και είναι ανοιχτά. πράγμα που σημαίνει ότι δεν σταματάει η λειτουργία τους όταν σταματάνε τα μαθήματα, αλλά συνεχίζεται και υπάρχουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες».
Σχετικά με τιςπλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσηςο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο πόλη τουριστών. Πρέπει να είναι και πόλη μόνιμων κατοίκων. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια τρομακτική αύξηση την τελευταία δεκαετία στη βραχυχρόνια μίσθωση στα AirBnb, 450% αύξηση, κάτι το οποίο δείχνει, ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ρύθμισης και ελέγχου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να περιοριστεί για να μην είναι, ειδικά κάποιες συγκεκριμένες περιοχές,περιοχές που είναι μόνο επισκέπτες πρέπει να έχουν και μόνιμη κατοικία, να έχει ζωή, κοινωνικό ιστό».
«Βασική αρχή για μένα είναι ότι οισυγκλίσεις δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής, αλλά γίνονται στις γειτονιές. Και είναι μια χρυσή ευκαιρία τώρα να παρουσιάσουμε όλοι τα προγράμματά μας και να τα παρουσιάσουμε στους ανθρώπους, σε κάθε κοινότητα και να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθήνας ποια ατζέντα τους αρέσει και εκείνοι μπορούν να διαμορφώσουν μετά συγκλίσεις και συνθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.