Το δρόμο για ένα έργα εξοικονόμησης ενέργειας ανοίγει η αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη στιγμή που η Ελλάδα και φέτος και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κάνει χιλιάδες ανακαινίσεις κατοικιών για να πιάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε παλαιότερο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Recommendation for a COUNCIL RECOMMENDATION on the 2023 National Reform Programme of Greece and delivering a Council opinion on the 2023 Stability Programme of Greece) γίνεται αναφορά για την ανάγκη προσπαθειών για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους ενεργειακής απόδοσης του 2030. Στόχος της χώρας να διατηρήσει την ετήσια πρωτογενή και τελική κατανάλωση ενέργειας κάτω από 20,6 Mtoe και 16,5 Mtoe, αντίστοιχα, έως το 2030. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη το παλιό κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας, θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας με περαιτέρω προσπάθειες ανακαίνισης. Η εισαγωγή νέων χρηματοπιστωτικών μέσων (π.χ. δημοπρασίες ενεργειακής απόδοσης) και η ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών θα μπορούσαν να διευρύνουν την κάλυψη των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης και να αφήσουν περισσότερο χώρο στους δημόσιους πόρους και να επεκτείνουν το πεδίο για να καλύψει το δημόσιο και εμπορικά κτίρια. Επιπλέον, συγκεκριμένοι τομείς, όπως οι τομείς των μεταφορών και των υδάτων, έχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας
Την ίδια ώρα ακόμα 795 εκατ ευρώ περιλαμβάνει η αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για ένα ακόμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και καθώς και ακόμη ένα πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στην στέγη». Επιπλέον ένα πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα». Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από το REPowerEU ενισχύει χρηματοδοτικά τις δράσεις ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 μέσα από πιλοτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας. Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται επίσης η βελτιστοποίηση χρήσεων γης για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση σχετικών επενδύσεων κ.α.
Πάντως, σύμφωνα με την πρόταση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα «το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης στα κτήρια θα προέλθει από την επέκταση του ρυθμού ανακαινίσεων παλαιών κτηρίων και την αύξηση του βαθμού ενεργειακής αναβάθμισης. Τα σχετικά προγράμματα θα χρειασθεί να θέσουν διπλάσιους ή μεγαλύτερους ακόμα στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ανακαινίσεων, συγκριτικά με τους σημερινούς ρυθμούς. Σημαντική συνεισφορά αναμένεται από την διείσδυση στην αγορά των προηγμένων αντλιών θερμότητας για θέρμανση, οι οποίες συμβάλλουν και στους δύο στόχους, δηλαδή τις ΑΠΕ στον τομέα θέρμανσης-ψύξης και στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Για τις αντλίες θερμότητας θα χρειασθεί να αναπτυχθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης της διείσδυσής τους στην αγορά».