Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα φέρουν νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και πετρέλαιο και θα χρειαστούν μέτρα αναχαίτισης της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και φυσικά προστασία του πραγματικού εισοδήματός τους, όπως δηλώνει στο iEnergeia ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει μια σειρά προτάσεων που διατρέχει την οικονομία και την κοινωνία…» σημειώνει ο κ. Χρηστίδης ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης υπογράμμισε ότι οι φυσικές καταστροφές δεν κοιτάζουν σύνορα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε θέματα ενισχυμένης συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Συγκεκριμένα για το θέμα της ακρίβειας δήλωσε:
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο πληθωρισμός συνεχίζει να «σαρώνει» τα πάντα. Όσον αφορά στα τρόφιμα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών ανέρχονται στο 17,7%, των ελαίων στο 16,1% και στα φρούτα στο 13,9%. Στα δε φαρμακευτικά προϊόντα, οι τιμές εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 11,8%. Αυτά τα ποσοστά στην πραγματική τσέπη του καταναλωτή προστίθενται στις αυξήσεις 27 συνεχόμενων μηνών. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα είναι θεατής της κατάστασης, ανοίγοντας τον δρόμο για την αισχροκέρδεια, αποτυγχάνοντας να πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά και αφήνοντας τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα εταιρικά κέρδη συνέβαλαν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ποσοστό που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει, δε, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα φέρουν νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και πετρέλαιο. Αν υπολογιστεί και η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού κατά 8,7% το 2022 (σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ), γίνεται ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν μέτρα αναχαίτισης της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και φυσικά προστασία του πραγματικού εισοδήματός τους.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει μια σειρά προτάσεων που διατρέχει την οικονομία και την κοινωνία και μιλά —μεταξύ άλλων— για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας, μισθολογικές αυξήσεις που καλύπτουν τις απώλειες του πληθωρισμού, μείωση των φόρων στην εργασία, και κανόνες για τη λειτουργία των funds.
Οι φυσικές καταστροφές δεν κοιτάζουν σύνορα
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα, αλλά φαίνεται ότι η ολιγωρία διεθνώς στη συνειδητοποίηση της ανάγκης επείγουσας ανάληψης πρωτοβουλιών φέρνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία πολύ πιο έντονη πραγματικότητα από αυτή που είχε προετοιμαστεί και πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προετοιμαστεί.
Πέραν της ατομικής οικολογικής συνείδησης και της κουλτούρας της οικολογίας, η Πολιτεία μπορεί και οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα, που θα αφορούν στη μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων και την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών και άλλων μορφών καθαρής ενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ το 2021, —με πρόεδρο τότε τη Φώφη Γεννηματά και εισηγητή τον Χάρη Δούκα— ήταν εκείνο που πρότεινε αυτό ακριβώς με σχέδιο νόμου, το οποίο έφερε στην Ελλάδα τον πρώτο κλιματικό νόμο στην Ελλάδα. Ούτε αυτό , όμως, είναι αρκετό από μόνο του.
Οι φυσικές καταστροφές δεν κοιτάζουν σύνορα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από εδώ και πέρα. Κατά συνέπεια, μια ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας καθίσταται αναγκαία. H Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αυτή τη φορά. Να υπενθυμίσω, πριν από μερικά χρόνια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως ευρωβουλευτής, ήταν ο εισηγητής της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που προέβλεπε μάλιστα την αύξηση κατά 100% της χρηματοδότησης για την αγορά και συντήρηση πυροσβεστικών αεροπλάνων. Είναι ώρα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανάπτυξη κοινών διαλειτουργικών δυνατοτήτων ( όπως για παράδειγμα ευρωπαϊκά πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα) και ανάδειξη της ήπιας ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.