Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Όπως τόνισε πρόσφατα ο ίδιος «…θα φτιάξω ένα γραφείο καταπολέμησης ενεργειακής φτώχειας για να δώσουμε ρεύμα στα πολύ φτωχά νοικοκυριά».
Σύμφωνα με το σχέδιο, η δημιουργία γραφείου ενεργειακής φτώχειας αποσκοπεί να καταγράψει όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά του δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 100 ημερών. Παράλληλα ο δήμος λέει ότι θα ιδρύσει μία ενεργειακή κοινότητα. Μέσω αυτής της ενεργειακής κοινότητας φιλοδοξεί ότι θα δοθεί φθηνό ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία θα καταγραφούν από το γραφείο που θα δημιουργηθεί. Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά αυτά δεν πρόκειται βέβαια να αποδοθεί άμεσα, καθώς απαιτείται κάποιος χρόνος για γη υλοποίηση του σχεδίου. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα των επόμενων δύο ετών τα νοικοκυριά που θα επιλέγουν θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα.
Στο μεταξύ όπως δήλωσε μιλώντας με δημοσιογράφους o κ. Δούκας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο ώριμη είναι η κοινωνία για να επιχειρηθεί ένα «Πράσινο Άλμα» όπως είπε: «προϋποθέτει βαθιά γνώση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, διάθεση για πραγματικές αλλαγές και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Η Αθήνα δεν έχει πλέον ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Η φύτευση 25.000 νέων δέντρων την επόμενη 5ετία, η μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, είναι εμβληματικοί στόχοι του προγράμματός μας.
Για εμάς το πράσινο δεν είναι εργολαβία. Είναι ζωή, είναι οξυγόνο. Ακόμα όμως και σήμερα, δε θεωρείται ανταποδοτική υπηρεσία. Απαιτείται θεσμική παρέμβαση την οποία θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως : «Ως καθηγητής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής βρίσκομαι σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες, δουλεύοντας πάνω σε ερευνητικές λύσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα ζωής…Θέλουμε περισσότερο πράσινο, καθαρότερο αέρα, ενεργειακές κοινότητες για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, ανοιχτές γειτονιές, προσβάσιμο δημόσιο χώρο... Το σχέδιο δράσης που έχουμε εκπονήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο και καλά μελετημένο.
Η Αθήνα έχει πληρώσει -κυριολεκτικά- ακριβά, δημάρχους χωρίς το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, χωρίς ικανότητα παρεμβάσεων, με έργα βιτρίνας και με μοιραία κατάληξη την απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών. Όσα σχεδιάζουμε θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις γειτονιές»