Αν και η Κομισιόν στην αξιολόγησή της προς την Ελλάδα για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναφέρει πως στην ενεργειακή απόδοση, το προσχέδιο είναι ενημερωτικό και λεπτομερές, περιλαμβάνει ορόσημα και μέτρα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης κτιρίων, σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια έχει σοβαρές ενστάσεις.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο ΕΣΕΚ γίνεται επισκόπηση των μέτρων που ισχύουν για την προστασία και υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών (π.χ. μέτρα μείωσης των τιμών και άλλα προγράμματα στήριξης). Ωστόσο, «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν περιγράφονται λεπτομερώς. Το σχέδιο επίσης δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα, ούτε παρέχει πάντα σαφή σύνδεση μεταξύ μέτρων και συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας».
Στο επικαιροποιημένο σχέδιο παρουσιάζει λίγα μέτρα για την προώθηση της ατομικής και συλλογικής ιδιοκατανάλωσης καθώς και των ενεργειακών κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες αναφέρεται η διοικητική απλούστευση και η επενδυτική και λειτουργική υποστήριξη. Ωστόσο, τα μέτρα για την προώθηση των κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αναφέρουν στόχους, αναμενόμενες επιπτώσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση αυτών των μέτρων. Όσον αφορά τα κτίρια, η Ελλάδα επισημαίνει ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άρση των εμποδίων στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης στα κτίρια μέσω της στοχευμένης προσαρμογής του κανονισμού για τα κτίρια. Η ατομική και συλλογική ιδιοκατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έως 10,8 kW) καθώς και κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρείται ως μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η ιδιοκατανάλωση θα προωθηθεί μέσω της δέσμευσης 10 MW ανά υποσταθμό για μονάδες ιδιοκατανάλωσης έως 10,8 kW (για νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), προγράμματα επιδότησης για εγκατάσταση Φ/Β με μπαταρία και δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλουστευμένες διαδικασίες για τη σύνδεση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα κτίρια και την προώθηση της συλλογικής ιδιοκατανάλωσης.
Στην αξιολόγησή της η Κομισιόν ως προς τα μέτρα για τη θέρμανση και τη ψύξη από ανανεώσιμες πηγές αναφέρει πως αυτά αποσκοπούν στην προώθηση των αντλιών θερμότητας και των θερμικών ηλιακών συστημάτων, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης όσο και στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη. Επιπλέον, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και ψύξη ενισχύεται κυρίως από τα προγράμματα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, όπως η απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και η αντικατάσταση παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών με νέες , πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Επιπλέον, στην Ελλάδα επισημαίνει ότι η χρήση βιοενέργειας σε οικιακούς και βιομηχανικούς τομείς θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτές πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.